Predstavljen izborni program

Socijaldemokrati idu na izbore pod sloganom “Ozbiljno. Za Hrvatsku”

Socijaldemokrati vjeruju da imaju ljude koje mogu riješiti probleme hrvatskog društva i da Hrvatska zaslužuje puno bolje od ovoga što sada ima
Zagreb: Socijaldemokrati predstavili izborni program Slavko Midžor/PIXSELL

Socijaldemokrati predstavili su izborni program pod sloganom “Ozbiljno. Za Hrvatsku”, a njihov čelnik Davorko Vidović poručio je da su optimisti i vjeruju da imaju ljude koje mogu riješiti probleme hrvatskog društva i da Hrvatska zaslužuje puno bolje od ovoga što sada ima.

Potrebno je osloboditi potencijal Hrvatske da bismo živjeli kako možemo i vjerujemo u potencijale i ljude naše zemlje, istaknuo je Vidović dodavši da to mogu učiniti s koalicijskim partnerima Hrvatskim laburistima – Strankom rada, Demokratima, Primorsko-goranskim savezom i platformom Sjever. Ustvrdio je da je Hrvatska premrežena klijentelizmom i jednopartijskim sustavom koji je zamijenio bivši, ali sada u pluralnoj demokraciji i ortačkim kapitalizmom zbog kojih je iselilo više od 400.000 hrvatskih građana.

– To je alarm za uzbunu koji traži promjenu političke paradigme, jer zemlja na dosadašnji način više ne može funkcionirati i prijeti joj demografski slom. Potrebna nam je vizija strateškog razvoja, jer bez nje neće biti moguće postići socijalnu koheziju, naglasio je Vidović.

Prioritetnim je označio razvoj gospodarstva, budući da se u Hrvatskoj više gotovo ništa ne proizvodi, rast BDP-a na razini između 5 i 10 posto godišnje, odnosno da bi trebao porasti na razinu 90 posto prosjeka BDP-a EU. Plaće bi trebale rasti iznad stope rasta BDP-a da bi se ljudi zadržali u RH i treba podići neoporezivi dio kako bi se povećala kupovna moć, a minimalnu plaću podići na razinu 60 posto prosječne. Založio se za manje oporezivanje rada, a veće rentnih primanja i luksuza, smanjenje porezna na nekretnine u kojima se živi i oslobađanje oporezivanja na reinvestiranu dobit te za razbijanje koncentracije moći u bankama i medijima.

O problemu najugroženije društvene skupine, umirovljenicima govorila je Aleksandra Biškupec Šević upozorivši da je RH po tome na dnu EU te najavila da će, dobiju li povjerenje, povećati mirovine za 30 posto kako bi prosječna bila 722 eura. Smatra da za to ima mogućnosti, jer se za mirovine izdvaja 9,23 posto BDP-a , a prosjek EU jer 12,5 posto BDP-a. Predstavljen je i dio programa koji se odnosi na antikorupcijske mjere, obrazovanje, zdravstvo, sport i kulturu.

Hrvatska
Politika