DONOSIMO RECEPT

Šnenokle kakve su pripremale naše bake

Žličnjaci ili šnenokle, tradicionalni su hrvatski desert austrijskog podrijetla, koje su često pripremale naše bake
IMG_1345 (1) Index.hr.

U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusniji su dobro ohlađeni.

Sastojci: 

  • 1 l mlijeka
  • 5 bjelanjaka
  • 5 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica brašna
  • 1 paketić vanilin šećera

Priprema:

Istucite bjelanjke u snijeg

Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. Kako bi vam snijeg ispao još bolji, slobodno bjelanjcima, prije miksanja, dodajte i mrvicu soli, piše Index.hr.

Zakuhajte mlijeko

U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer) te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka. Kako vam žličnjaci ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice. Svaki je žličnjak potrebno kuhati po, otprilike, minutu sa svake strane.

Stavite u posudu

Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.

Istucite žumanjke

Pjenjačom istucite žumanjke i brašno. U dobivenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka. Dobiveno vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne.

Ohladite

Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka i ostavite da se ohladi.

Gastro
Hrvatska