Sljedeći tjedan u Velikoj Gorici Dani mladih

Idućeg tjedna, od 26. do 29. studenog Savjet mladih organizira Dane mladih u suradnji s Goričkim klubom mladih
danimladih

Idućeg tjedna, od 26. do 29. studenog Savjet mladih organizira Dane mladih u suradnji s Goričkim klubom mladih. Ovogodišnji Dani mladih su tematski, a glavna tema cijelog tjedna je očuvanje okoliša, biljnog i životinjskog svijeta, zero waste način života te klimatske promjene.

-Osmišljenim predavanjima i radionicama želimo mladima dati do znanja koliko je važno brinuti o pitanjima klimatskih promjena jer upravo one najviše utječu na našu i njihovu budućnost. Također želimo pokazati kako zero waste način života nije samo ‘neka fora’ iz SAD-a, već da je nešto što je sve više implementirano i u našoj zemlji. Ista stvar je i s brigom o napuštenim životinjama- poručuju organizatori.

Tako će u utorak predavanje o zero waste načinu života ‘Kako živjeti bez plastike’ održati Vedrana Klarić iz Udruge GAS koja je svojim sugrađanima već dobro poznata kao osoba koja se trudi svojim primjerom pokazati kako je moguć ovakav način života. Uz predavanje održat će i radionicu izrade prirodnih dezodoransa, sapuna i kućnih proizvoda za čišćenje, svaka osoba koja se pridruži dobit će svoj primjerak za ponijeti kući. Za prisustvovanje radionici, kako bi mogli dobiti svoju bočicu proizvoda, potrebna je prijava s imenom i prezimenom na [email protected]. Razlog je ograničena količina materijala i prostora. Za samo sudjelovanje na predavanju i slušanje nije potrebna prijava.

U srijedu nastupaju mladi iz Debatnog kluba Grad Velika Gorica koji će ovog puta biti u ulozi moderatora na javnoj parlaonici koja će se održati u Vijećnici POUVG. Parlaonica je prvenstveno namijenjena srednjoškolcima, a teza je ‘Klimatske promjene se mene ne tiču’. Građani su također pozvani sudjelovati ili samo slušati što naši mladi imaju za reći o klimatskim promjenama. Okupljanje će biti od 19:30 sati, a početak je u 20 sati.

Četvrtak je rezerviran za životinje i ljubimce te stoga organizatori pripremaju dvostruko druženje. Od 17:30 sati će u prostoru Goričkog kluba mladih posjetitelje čekati mladi iz Record Teama Velika Gorica pod vodstvom Filipa Čačije. Naime, oni će biti zaslužni za fotkanje posjetitelja i njihovih kućnih ljubimaca, a na mjestu će vam izraditi profesionalnu fotografiju koju možete ponijeti kući. Izrada fotografija neće se plaćati, ali se pozivaju svi građani da svojim novčanim doprinosom pomognu Udruzi Sigurna kućica koji će prikupljati donacije na mjestu. Fotografiranje će trajati do 19:30 sati kada počinje predavanje o tome kako postupati kada naiđete na napuštenu životinju, koga nazvati, ali i objašnjenje zašto svaka lokalna jedinica samouprave treba imati barem jedno sklonište za životinje. Predavanje će održati zaposlenici Skloništa za životinje Velika Gorica koji će ispričati kako je raditi tamo i s čime se susreću i to iz prve ruke.

U petak, za kraj festivala Dana mladih, u Ledani se organizira Opći kviz znanja u kojem je jedna od većih kategorija Očuvanje okoliša. Za one koji su pristupili svakom danu Dana mladih, ovaj pub kviz bit će vrlo lagan. Za sudjelovanje su potrebne prijave na mail [email protected], a prijaviti se mogu ekipe od tri do pet članova. Za prijavu je potrebno ime ekipe, imena i prezimena članova te broj članova.

-Svi događaji organizirani su u popodnevnim satima zbog toga što smo željeli ovakve važne teme približiti i onima koji su kroz ostatak dana na poslu, ili na fakultetu. Nadamo se da će ovogodišnji tematski Dani mladih doprinijeti razvoju razmišljanja o okolišu, životinjama i ekologiji-za kraj će organizatori, čije se aktivnosti mogu pratiti OVDJE.

Događanja
Grad
Hrvatska
Velika Gorica
Zagrebačka županija