Sjećanje na Josipa Pankretića ne blijedi

Sjećanje na Josipa „Jožu“ Pankretića ne blijedi. Njegov život i govori i danas su aktualni. Svoj život posvetio je obitelji i hrvatskom selu. Živio je za pravicu, a u Hrvatskom saboru bio je glas naroda

Josip Pankretić, narodni tribun i saborski zastupnik HSS-a, rođen je u Gaju kraj Vrbovca 15. siječnja 1933., a preminuo je 10. siječnja 1998. godine. U znak sjećanja, delegacija HSS-a predvođena predsjednikom Krešom Beljakom, zajedno s obitelji Pankretić te predstavnicima DVD-a Gaj i turopoljskog banderija Plemenite opčine turopoljske, položili su vijenac i uz molitvu zapalili svijeće na posljednjem ovozemaljskom počivalištu Josipa Pankretića na mjesnom groblju u Dijanešu.

U prigodi sjećanja na Josipa Pankretića, Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije dodjeljuje priznanja članovima HSS-a koji su pridonijeli razvoju, radu i ugledu Hrvatske seljačke stranke. Ove godine, povodom 23. godišnjice sjećanja, zlatna značka s likom Josipa Pankretića dodjeljuje se Ivici Mikecu, dr.vet.med., predsjedniku HSS-a Gradec, dugogodišnjem članu i jednom od obnovitelja HSS-a na svom području.

Dobitnici priznanja s likom Josipa Pankretića su: Marica Kovačević (Vrbovec), Leonard Šantorić (Brdovec), Krunoslav Tandarić (Jastrebarsko) Stjepan Slemenšek (Jastrebarsko), Petar Pernar (Jastrebarsko), Toni Gaiser (Marija Gorica), Zdravko Zorman (Sv. Ivana Zelina), Branko Krvarić (Brckovljani), Verica Obranić (Samobor), Marijan Topolko (Kupinec, Klinča Sela), Slavko Domin (Donja Zdenčina, Klinča Sela), Daniel Juratović (Donja Zdenčina, Klinča Sela). Zbog epidemiološke situacije i mjera koja su trenutno na snazi, svečana dodjela održat će se naknadno.

Sjećanje na Josipa „Jožu“ Pankretića ne blijedi. Njegov život i govori i danas su aktualni. Svoj život posvetio je obitelji i hrvatskom selu. Živio je za pravicu, a u Hrvatskom saboru bio je glas naroda.