Prosvjedi diljem Hrvatske

Sindikati ponovili svoje zahtjeve: Traže povećanje od 10 posto za sve zaposlene u zdravstvu

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva održali su konferenciju za medije u povodu prosvjednih aktivnosti
zdravstveni sindikati Igor Kralj/PIXSELL

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva ponovili su svoje zahtjeve za povećanjem platnih koeficijenata za 10 posto za sve zaposlene u zdravstvu te najavili u idućih desetak dana polusatne mirne prosvjede ispred bolnica diljem Hrvatske.

– Netko dobije do 20 posto, a netko tri posto, to treba ispraviti, poručila je na konferenciji za novinare Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, aludirajući na prošlotjednu vladinu uredbu kojima su korigirani koeficijenti dijelu zaposlenih u zdravstvu, najviše liječnicima.

Prašnjak i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak upozoravaju da Vlada selektivno i parcijalno rješava probleme u zdravstvu, čime izaziva nezadovoljstvo njihovih članova.

Sestrinski sindikat ističe da je u sustavu zdravstva zaposleno više od 30.000 medicinskih sestara i tehničara koji čine oko 47 posto ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u sustavu. Medicinskih sestara sada u sustavu nedostaje više od 4000, a njihov doprinos nije prepoznat ni vrednovan, ističe Prašnjak.

Dugogodišnje zanemarivanje drugih struka u zdravstvu

Sestre sa srednjom stručnom spremom i prvostupnice sestrinstva zadnjom su vladinom uredbom dobile povećanje koeficijenata između 3 i 5 posto, što je Prašnjak ocijenila “degradirajućim i omalovažavajućim”.

Topolnjak je upozorio na dugogodišnje zanemarivanje fizioterapeuta, inženjera medicinske radiologije, sanitarnih inženjera, inženjera medicinske laboratorijske dijagnostike i socijalnih radnika. Položaj bolničkih kuhara ocijenio je sramotnim, upozorivši da nezdravstveni radnici u sustavu zdravstva rade za minimalne plaće.

– Nisu se smjeli parcijalno rješavati problemi plaća u zdravstvu. Pozivamo Plenkovića da nas primi i povisi plaće za minimalno deset posto. Ako je mogao liječnicima, može i onima na minimalnoj plaći, poručio je Topolnjak.

Upozorio je da nezdravstveno osoblje masovno odlazi iz sustav zdravstva u turizam ili izvan Hrvatske.

– Ako nas Plenković ne može primiti, neka ovlasti ministra Vilija Beroša da nam poveća plaće, poručio je Topolnjak.

Prosvjedi ispred bolnica cijeli tjedan

Pod motom “I mi smo zdravstvo” sestrinski sindikat i  Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi danas u 11 sati počeo je s održavanjem prosvjednih aktivnosti u Zagrebu, ispred kliničkih bolnica Dubrava i Merkur, u Splitu ispred KBC-a i u Dubrovniku ispred Opće bolnice.

Za četvrtak, 4. svibnja, najavljeni su prosvjedi ispred KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu te ispred općih bolnica u Varaždinu i Karlovcu te ispred specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama.

U petak, 5. svibnja, prosvjedi će se održati ispred KBC-a Zagreb i Osijek, ispred KB-a Sveti Duh u Zagrebu, Opće bolnice u Vinkovcima i ispred Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama.

Idući tjedan, u ponedjeljak 8. svibnja, prosvjeduje se ponovno ispred KB-a Dubrava, te općih bolnica u Čakovcu, Zadru i Bjelovaru.

Za utorak su najavljeni prosvjedi ispred bolnica u Dubrovniku, Slavonskom Brodu Karlovcu i Našicama, a za 11. svibnja planira se prosvjed u Zagrebu.

Događanja
Hrvatska