TALIJANSKO JELO

Sigurno još niste probali pijane kotlete. Donosimo recept

Priprema je brža nego što mislite, a rezultat jedan neobičan i iznimno ukusan ručak
dinner-4929395_1920Pixabay/Ilustracija

Pitanje koje se provlači svaki dan u svakom kućanstvu glasi: Što ćemo danas za ručak? Ponekad jednostavno nedostaje ideja i više ne znate koje jelo skuhati, a da se stalno ne ponavljate. Ne morate mozgati, mi ćemo za vas pronalaziti recepte za brza, fina i pristupačna jela! Danas predlažemo svinjske kotlete u božanstvenom kremastom umaku od vina i limuna na talijanski način. Dobar tek!

Ovo je klasično talijansko jelo. Svinjski se kotleti istuku tanko i pirjaju u kremastom vinskom umaku s kaparima, s limunom i puno maslaca. Priprema je jako brza, a rezultat iznimno fino jelo.

Sastojci:

  • 4 nemasna svinjska kotleta bez kosti
  • 1 i pol žličica soli
  • pola žličice svježe mljevenog crnog papra
  • pola šalice višenamjenskog brašna
  • pola šalice maslaca, izrezanog na komade
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • četvrtina šalice sitno nasjeckane ljutike
  • 1 veliki režanj češnjaka, narezan na tanke ploške
  • trećina šalice suhog bijelog vina
  • pola šalice pilećeg temeljca
  • 1 manji limun, tanko narezan i bez sjemenki
  • 2 žlice ocijeđenih kapara
  • malo nasjeckanog svježeg peršina

Priprema:

  1. Stavite svinjske kotlete između 2 lista papira za pečenje ili u plastičnu foliju. Istucite ih čekićem za meso da budu jako tanki, zatim ih začinite solju i paprom.
  2. Stavite brašno u plitku posudu, stavite začinjene kotlete u brašno i otresite višak. Zagrijte po 1 žlicu maslaca i ulja u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri dok se pjena od maslaca ne slegne.
  3. Dodajte svinjske kotlete i pecite dok ne porumene, oko dvije do tri minute sa svake strane. Prebacite kotlete na veliki tanjur, obrišite tavu.
  4. Zagrijte 1 žlicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku i češnjak, kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše i češnjak ne počne lagano smeđiti, sve oko minutu. Dodajte vino i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok gotovo ne ispari.
  5. Dodajte pileći temeljac i limun na kriške te pustite da lagano zavrije.
  6. Sve skupa kuhajte povremeno miješajući, dok se smjesa ne reducira na pola. To bi trebalo trajati oko tri do četiri minute.
  7. Ubacite kapare. Smanjite vatru na najmanju i lagano, pjenasto umiješajte preostalih 5 žlica maslaca, dok se ne rastopi i umak postane kremast. I ovaj će dio trajati svega oko dvije minute.
  8. Kotlete u ovom finom kremastom umaku možete poslužiti prelivene umakom i posute peršinom. Za prilog odaberite pire krumpir, rižu ili kuhano povrće. Po vlastitom ukusu.
Gastro
Hrvatska