Sigurno još niste probali pijane kotlete. Donosimo recept
Pitanje koje se provlači svaki dan u svakom kućanstvu glasi: Što ćemo danas za ručak? Ponekad jednostavno nedostaje ideja i više ne znate koje jelo skuhati, a da se stalno ne ponavljate. Ne morate mozgati, mi ćemo za vas pronalaziti recepte za brza, fina i pristupačna jela! Danas predlažemo svinjske kotlete u božanstvenom kremastom umaku od vina i limuna na talijanski način. Dobar tek!
Ovo je klasično talijansko jelo. Svinjski se kotleti istuku tanko i pirjaju u kremastom vinskom umaku s kaparima, s limunom i puno maslaca. Priprema je jako brza, a rezultat iznimno fino jelo.
Sastojci:
- 4 nemasna svinjska kotleta bez kosti
- 1 i pol žličica soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
- pola šalice višenamjenskog brašna
- pola šalice maslaca, izrezanog na komade
- 2 žlice maslinovog ulja
- četvrtina šalice sitno nasjeckane ljutike
- 1 veliki režanj češnjaka, narezan na tanke ploške
- trećina šalice suhog bijelog vina
- pola šalice pilećeg temeljca
- 1 manji limun, tanko narezan i bez sjemenki
- 2 žlice ocijeđenih kapara
- malo nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
- Stavite svinjske kotlete između 2 lista papira za pečenje ili u plastičnu foliju. Istucite ih čekićem za meso da budu jako tanki, zatim ih začinite solju i paprom.
- Stavite brašno u plitku posudu, stavite začinjene kotlete u brašno i otresite višak. Zagrijte po 1 žlicu maslaca i ulja u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri dok se pjena od maslaca ne slegne.
- Dodajte svinjske kotlete i pecite dok ne porumene, oko dvije do tri minute sa svake strane. Prebacite kotlete na veliki tanjur, obrišite tavu.
- Zagrijte 1 žlicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku i češnjak, kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše i češnjak ne počne lagano smeđiti, sve oko minutu. Dodajte vino i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok gotovo ne ispari.
- Dodajte pileći temeljac i limun na kriške te pustite da lagano zavrije.
- Sve skupa kuhajte povremeno miješajući, dok se smjesa ne reducira na pola. To bi trebalo trajati oko tri do četiri minute.
- Ubacite kapare. Smanjite vatru na najmanju i lagano, pjenasto umiješajte preostalih 5 žlica maslaca, dok se ne rastopi i umak postane kremast. I ovaj će dio trajati svega oko dvije minute.
- Kotlete u ovom finom kremastom umaku možete poslužiti prelivene umakom i posute peršinom. Za prilog odaberite pire krumpir, rižu ili kuhano povrće. Po vlastitom ukusu.