Šesto uzastopno zlato za Sandru Perković

Najbolja hrvatska atletičarka u dramatičnom je finalu Europskog prvenstva u Münchenu za osam centimetara nadmašila srebrnu Njemicu Kristin Pudenz

Igor Kralj/PIXSELL

Sandra Perković po šesti je put zaredom osvojila naslov europske prvakinje u bacanju diska. Najbolja hrvatska atletičarka u dramatičnom je finalu Europskog prvenstva u Münchenu za osam centimetara nadmašila srebrnu Njemicu Kristin Pudenz.

Pudenz je “bacila rukavicu” Perković u drugoj seriji hicem od 65.05 metara na što je Perković odgovorila sa 65.77 metara. No, vrlo raspoložena Njemica je u trećoj seriji bacila odličnih 66.93 metara i držala prednost do ključne pete serije. Tada je naša predstavnica ostvarila rezultat od 67.95 metara što je izgledalo nedohvatljivo za Pudenz koja je do sada imala osobni rekord od 67.10 metara. No, Pudenz je odmah odgovorila sa 67.87 metara i srećom ostala za osam centimetara kratka u odnosu na Perković.

Niti jedna druga atletičarka nema više od četiri europska zlata u jednoj disciplini, a Perković je sada svoj niz produžila na šest. Počela je još 2010. kao 20-godišnjakinja u Barceloni, slijedila su zlata 2012. u Helsinkiju, 2014. u Zurichu, 2016. u Amsterdamu te 2018. u Berlinu, dok je zbog pandemije koronavirusa za šesti naslov morala čekati četiri godine.

Broncu je sa 65.20 metara osvojila Njemica Claudine Vita.

Druga hrvatska predstavnica u finalu, 22-godišnja Marija Tolj završila je na šestoj poziciji sa 63.37 metara, što je za metar kraći hitac od njezinog osobnog rekorda postavljenog ranije ove godine.