SEDAM ZLATNIH PRAVILA Kako napraviti sendvič iz snova?

Svaki dan može biti bolji s dobrim sendvičem. Profesionalci iz Velike Britanije podijelili su svoje savjete s pomoću kojih možete začiniti svoje sendviče, bilo da ih spremate kod kuće ili za posao.
Ne štedite na umacima
Tim iz Sandwich Sandwicha, Bristol
– Savršen sendvič se temelji na nadjevu i slojevitosti. Umak se stavlja prvi – bilo da volite ukiseljeno povrće, majonezu ili chutney – jer on drži sendvič na okupu. U sendvič se može staviti gotovo sve, sve dok je dobro složeno i ne pretrpano.
Savjet za izgled: Obogaćena majoneza je izvrstan dodatak brojnim nadjevima – od šunke i piletine do jaja ili pečenog povrća. Naš sendvič s prženom piletinom u korona stilu počinje s obilno namazanim slojem čili-majoneze. Obogaćenu majonezu lako je pripremiti – jednostavno pomiješajte običnu s nekim okusom, poput senfa, srirache, zgnječenog češnjaka ili limete.
Hrskavost do rubova
Lorraine Duthie, vlasnica Lettuce Eat Healthy, Aberdeenshire
– Posolite kriške rajčice i krastavca i stavite ih na kuhinjski papir pet minuta. Tako se izvuče višak vlage, okus se pojačava, a sprječava se i njihovo klizanje iz sendviča. Dodajete li zelenu salatu? Obavezno je operite i osušite papirnatim ručnikom da ne ovlaži kruh. Također, ako koristite ribani sir, stavite ga nakon umaka jer će se zalijepiti za kruh i neće ispadati prilikom jela. Na kraju, budući da su kriške mesa uglavnom okrugle, a kruh četvrtast, svaku krišku mesa prerežite na četiri dijela i posložite ih tako da ravni rubovi budu uz rubove kruha. Tako ćete dobiti uredan rezultat bez praznih kutova.
Savjet za izgled: Dodajte hrskavost s kiselim krastavcima ili kimchijem. Četvrtasti komad focaccie traži uredne, ravne rubove.
Pametno birajte kruh
Stephen Hallam, direktor Dickinson & Morris, Melton Mowbray
– Kruh je pola sendviča, pa uvijek koristite svježe pečen i kvalitetan kruh. Danas postoji mnogo zanimljivih i ukusnih vrsta.
Savjet za izgled: Napravite jednostavan bijeli kruh ili peciva. Zamrznute, napola pečene bagete odličan su prečac do svježeg kruha.
Razmislite o teksturi
Sally White, bivša vlasnica Salcooks, Birmingham
– Sendvič ne mora sadržavati meso ni sir. Dovoljno je nešto sočno (hummus, chutney, pesto, tahini, maslac s češnjakom, ricotta, ‘voćni sir’, tofu ‘majoneza’, slatki čili umak – ali nikako obična majoneza, osim ako nije domaća s biljem i češnjakom), i nešto hrskavo (hrskava salata, tostirani orašasti plodovi ili sjemenke, ukiseljeno povrće, čips).
Savjet za izgled: Sabich je sjajan vegetarijanski sendvič pun okusa i teksture – dimljeni patlidžan, kremasta kuhana jaja, orašasti tahini, hrskavi kiseli kupus i hladni krastavac. Ostali sendviči s jajima blijede pored njega.
Budite otvoreni za eksperimentiranje
Matt Saunders, menadžer Wally’s Deli, Cardiff
– Izrada sendviča je proces pokušaja i pogrešaka, istraživanja koje kombinacije okusa, chutneya, svježe pečenog kruha i povrća najbolje idu zajedno. Na kraju slijedi sastavljanje – kod nas je to kao umjetnost, izgled mora biti jednako dobar kao i okus.
Savjet za izgled: Zamrznute kozice odličan su dodatak za elegantan otvoreni sendvič. Dodajte puno rikole za dojam “upravo ustao iz kreveta”.
Unaprijedite svoj omiljeni sendvič
Dominique Ansel, vlasnik i glavni kuhar Dominique Ansel Bakery
– Nema boljeg sendviča od croque monsieur. Klasičan francuski sendvič sa šunkom i sirom – pravio sam ga kao dijete. Koristim šunku iz Schwarzwalda, puno gruyère sira, jednostavan bešamel i kruh od kiselog tijesta. Trik u mom receptu je da kriške kruha prvo natopimo u slanoj smjesi od jaja i mlijeka – tako sendvič ostaje sočan, sir se rastopi, a rubovi budu hrskavi. To me naučio moj prvi šef, i pravim ih već više od 20 godina.
Savjet za izgled: Croque monsieur nije samo sendvič – to je vrhunac dana. Niste spremni za natapanje u smjesi? Promijenite sireve ili dodajte jaje za croque madame.
Podignite klasični tostirani sir na višu razinu
Dan Place, direktor Northern Soul Grilled Cheese, Manchester
– Koristimo posebno tijesto za naš sourdough kako bismo smanjili velike rupe i zadržali rastopljeni sir unutar kriški. Maslac izvana daje onaj zlatni sjaj. Naš zaštitni znak je Soul grilled cheese – sendvič s devet sati dimljenim pulled pork mesom i mac & cheese. Da, to postoji. I da, možete ga napraviti kod kuće. Na kraju, naravno, ide kiseli krastavac za ravnotežu. Najbolji savjet? Imati drveni nož za mazanje maslaca – tako više nikad nećete trgati kruh dok mažete.
Savjet za izgled: Tostirani sir možete obogatiti chutneyem, šunkom, kiselim povrćem, začinskim biljem pa čak i malo jogurta za dozu kiselosti. I naravno – slobodno dodajte pulled pork, prenosi N1.