Savez samostalnih sindikata Hrvatske najavio provosvibanjsku prosvjednu povorku “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika”

Prosvjedom žele upozoriti na potrebu rasta plaća, jače zaštite radničkih prava te kolektivnog pregovaranja
Zagreb: Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Marin Tironi/PIXSELL

Nakon dvogodišnje stanke Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obilježit će 1. svibnja Međunarodni praznik rada tradicionalnom prosvjednom povorkom gradskim ulicama i skupom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika” kako bi upozorili na potrebu rasta plaća, jače zaštite radničkih prava te kolektivnog pregovaranja.

Prosvjedna povorka krenut će ispred Radničkog doma u 11 sati i kretat će se Šubićevom, Zvonimirovom, Heinzelovom, Branimirovom, preko Zavrtnice na Radničku cestu ispred Hrvatske udruge poslodavaca gdje će održati središnji prosvjed uz govore sindikalnih predstavnika, najavila je na konferenciji za novinare izvršna tajnica SSSH za međunarodne odnose Dijana Šobota.

Osim prosvjedom, praznik rada obilježit će se i akcijom informiranja građana i radnika o radničkim pravima. Najavila je i da će se u petak, 29. travnja u Tvornici kulture održati tradicionalni skup na kojem će govoriti o prioritetima i zahtjevima u povodu Međunarodnog praznika rada, pozvan je i državni vrh, a bit će dodijeljena priznanja i nagrade istaknutim sindikalcima.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel poručio je kako su si sindikati postavili cilj da do 2026. prosječna plaća bude minimalno na razini 1500 eura, a minimalna 750 eura i izrazio uvjerenje da će biti ostvareni kroz kolektivne ugovore koje neki poslodavci, nažalost, trenutno odbijanju.

– Prosvjedni skup je prva upozoravajuća poruka da ćemo u idućem razdoblju učiniti sve da u Hrvatskoj u privatnom sektoru imamo jasan sustav i dinamiku kolektivnog pregovaranja i maksimalnu pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima.

Hrvatska
Ostalo