Samoborska češnjovka dobila oznaku zemljopisnog podrijetla

Samoborska češnjovka proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i 77 okolnih  naselja

Europska komisija odobrila je danas upis Samoborske češnjovke/Samoborske češnofke u registar proizvoda sa Zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla.

Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. U kobasicu se dodaju mljeveni crni papar, slatka mljevena paprika, tucana ljuta paprika ili ukiseljeni ljuti feferoni te kuhinjska sol i nitritna sol. Nadjevena je u svinjsko crijevo i oblikovana u parove te toplo dimljena. Konzumira se kuhana, pirjana ili pečena.

Oznaka zemljopisnog podrijetla je naziv zemljopisnog područja ili neki drugi znak koji ukazuje da neki proizvod ili usluga potječe iz određenog zemljopisnog područja, te da posjeduje određenu kvalitetu i svojstva koja se pripisuju tom podrijetlu. Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i 77 okolnih  naselja.

Oznaku zemljopisnog podrijetla i oznaku izvornosti dobilo je, na inicijativu Hrvatske i Slovenije, danas i meso istarskog goveda boškarina, čime je taj proizvod dobio zaštitu na europskoj razini.