Šahovski velemajstor Gari Kasparov u Sesvetama odigrao simultanku na 18 ploča

2018-08-28-HL-03

Bivši svjetski prvak i šahovski velemajstor Gari Kasparov odigrao je simultanku na 18 ploča u Gimnaziji Sesvete s ciljem promocije šaha u školama. Organizatori susreta Zaklada Garry Kasparov Adriatik i Šahovski klub Sljeme – Agroproteinka Sesvete pobrinuli su se za dobru atmosferu.

Šahovsko umijeće s legendarnim šahistom razmijenili su mladi šahisti iz Hrvatske, te brojne osobe iz javnog života, poput skijaša Ivice Kostelića, nogometaša Darija Šimića i Silvija Marića, pjevača i odvjetnika Mladena Bodaleca komičara Željka Pervana, sportskog novinara Stjepana Baloga. Bio je najavljen i legendarni Miroslav Ćiro Blažević, ali su neplanirane okolnosti spriječile njegov dolazak u Sesvete. Bili su tu i dr. Mislav Bastić, izaslanik predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić te pomoćnik ministra državne imovine Leon Žulj. Upravo Žulj, inače šahovski majstor, uz dvoje mladih šahista iz Sesveta, pružio najveći otpor svjetskom prvaku. Bio je nadomak remija, ali je na kraju morao stisnuti ruku Kasparovu.

Šahovski velemajstor Gari Kasparov od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, a 2015. s tadašnjim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom predstavio je ideju „Šah uz školu“ u kojem bi djeca već od najranije dobi učila vještinu matiranja. Ljubitelju šaha i Hrvatske tom je prilikom uručen i dres srebrne hrvatske nogometne reprezentacije s njegovim imenom.

-Zahvalan sam svima koji su pripomogli ovu manifestaciju. Vidim da je bilo mnogo djece i mnogo medija i nadam se da smo i ovom akcijom bliže ostvarenju ideje da se šah, kao važna disciplina koja potiče mentalne sposobnosti djece, uvede u obrazovni sustav Hrvatske, ali i drugih zemalja- izjavio je Kasparov. 

 

 

Hrvatska
Sport