Oporba se obrušila na predloženi proračun

Sabor raspravlja o proračunu, stigao premijer Plenković

Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu središnja je tema ovog tjedna u Saboru koji je počeo zasjedanje danas, umjesto u srijedu. Premijer Andrej Plenković je došao u Sabor nakon čega su se zaredali zahtjevi za stankama i opomene
Zagreb: Sabor raspravlja o Prijedlogu drzavnog proracuna RH za 2024. godinu Patrik Macek/PIXSELL

I prije prave rasprave, odnosno kroz zahtjeve za stankom, saborska oporba u utorak se obrušila na Vladin prijedlog državnoga proračuna kojega u Hrvatskom saboru ove godine brani premijer Andrej Plenković. Oporba, uz ostalo, tvrdi da je proračun predizborni, da je nerealan, tvrdi da značajno raste državna potrošnja, a da to ne prati rast plaća i mirovina, iz HDZ-a sve to odbacuju.

Ovaj državni proračun vodi računa i o stanovništvu i o gospodarstvu, kazala je Grozdana Perić (HDZ), ističući da planirani rast BDP-a govori da rastemo brže od prosjeka EU. Kroz proračun se vidi da Vlada vodi računa o zaposlenima, o umirovljenicima, o socijalnim potrebama, naglasila je.

Božo Petrov (Most) ističe pak da „nešto“ što se predstavlja kao proračun više sliči na scenarij nadrealnog filma. Iduće godine trošite četiri milijarde eura više nego ove, 10 milijardi više nego prošle, ustvrdio je i upitao zašto?

I Peđa Grbin (SDP) ističe da neke brojke u proračunu “bodu u oči”. Ovaj je proračun, u odnosu na onaj iz 2016., dvostruko veći, a istovremeno plaće su rasle za pola, mirovine za manje od pola, kazao je i dodao kako je proračun rastao dvostruko brže nego novac koji ide radnicima i umirovljenicima.

Da je Grbin predlagao proračun u njemu bi vjerojatno bila stavka za štrik, uzvratio je Hrvoje Zekanović (HDS), najavivši kako će amandmanom tražiti da država izdvoji 100 tisuća eura da se obnovi saborski inventar koji je oporba uništila lupanjem po klupama.

-Vi ste jedna sveopća neznalica, u nedostatku argumenata naričete nad ovim sadržajnim proračunom- poručila je Grbinu Majda Burić (HDZ).

Zastupnici amandmane na predloženi proračun mogu podnositi do kraja rasprave, Sabor će se o njima izjašnjavati idući utorak, 28. studenoga, a o samom proračunu glasovati u četvrtak, 30. studenoga.

Hrvatska
Politika