Sabor donio novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Zakon je podržalo 77 zastupnika, a njih 27 bilo je protiv

Uz 77 glasova za te 27 protiv Hrvatski sabor donio je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Zakon s 12 na 18 mjeseci nakon mandata produljuje “razdoblje hlađenja” dužnosnika u kojemu neće moći biti imenovani na upravljačke funkcije u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima obavljali nadzor. Novim se zakonom značajno proširuje krug obveznika, uz tisuću novih, a više od sedam tisuća obveznika bit će dužno podnositi izvješće o imovini – imovinske kartice morat će se podnositi jednom godišnje.

Također, postupci pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa trebali bi biti brži, umjesto tri koraka, imat će dva – pokretanje postupaka i odluku o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa. Pooštravaju se kazne za obveznike pa će im, umjesto dosadašnjih 2000 kuna, Povjerenstvo moći izreći najmanju kaznu od 4000 kuna, dok maksimalna ostaje 40.000 kuna. Sankcije mogu teretiti ne samo plaću, nego i drugu imovinu, odnosno primanja.

Vaučeri za obrazovanje

Od iduće godine država će plaćati dodatno obrazovanje za 30.000 odraslih kojima će podijeliti vaučere po 10.000 kuna, a vaučere će koristiti za formalne i neformalne programe obrazovanja u cilju lakšeg pristupa tržištu rada. Vaučere predviđa novi Zakon o obrazovanju odraslih, koji je dobio jednoglasnu potporu Hrvatskog sabora.

Usvojen je i Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori slijedom čega će se ukinuti članarina za više od 95 posto poduzetnika. Model utvrđivanja članarine članove HGK razvrstava u tri skupine, a u izmijenjenom je obliku prihvaćen amandman Kluba Centra kojim se preciznije uređuje da se članarina ukida za sve poduzetnike prve skupine, dok oni koji se odluče plaćati članarinu o tome trebaju obavijestiti HGK.