S Udrugom Srce o važnosti osobnih asistenata

Zamjenica župana Nadica Žužak prisustvovala je u Svetom Ivanu Zelini javnoj tribini Udruge Srce o važnosti usluge osobnih asistenata. Tribina je održana u sklopu provedbe dvogodišnjega projekta „Osobni asistent“, koji se počeo provoditi lani, a financiran je iz Europskoga socijalnog fonda. U projekt je uključeno devet osoba – šest s intelektualnim teškoćama i tri s tjelesnim invaliditetom. Za njih su osigurani osobni asistenti koji s njima provode četiri sata dnevno.

-Ovakvi projekti, prije svega, pridonose kvaliteti života osoba s teškoćama, a onda i zajednice u cjelini. Osobe s intelektualnim i teškoćama u razvoju dobivaju svakodnevnu pomoć te tako sprječavamo njihovu institucionalizaciju- rekla je zamjenica Žužak, dodavši da će Županija i dalje pomagati Udrugu Srce, svjesna njezine uloge u zajednici.

Osobe uključene u projekt „Osobni asistent“ dosad su, uglavnom, bile isključene iz životne zajednice te boravile unutar kuće. O napretku kojega su postigle tijekom godine dana provedbe projekta govorila je Marija Dugac, voditeljica poludnevnog boravka u Udruzi Srce. Rekla je da se napredak bilježi u obiteljskom životu, gdje su se osobe s teškoćama odvažile baviti nekom od kućanskih aktivnosti, kao i u kulturnom životu, razonodi, slobodnim i sportskim aktivnostima.

-Osobe uključene u ovaj projekt stekle su više vjere u sebe i puno više samostalnosti- rekla je Marija Dugac.

Uvodno su prisutne pozdravili Đurđa Penava, predsjednica „Srca“ i gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline Hrvoje Košćec, a svoja iskustva sa sudionicima tribine podijelila je Amna Alispahić iz Sarajeva.