Rudnik u Rudama trajno zaštićeno kulturno dobro

Rudnik sveta Barbara u Rudama, nakon preventivne zaštite dobivene 2015. na rok od tri godine, upisan je 24. travnja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Rješenjem Ministarstva propisan je niz mjera zaštite kulturnog dobra, a posebno nas veseli što je dana potpora izvedbi interpretacijskog centra ispred Rudnika u smislu bolje edukativne i turističke ponude i osmišljavanja raznih programa.

Također, propisano je da svi radovi koji se izvode u Rudniku trebaju biti usuglašeni s nadležnim konzervatorskim odjelom. Za 2018. godinu suglasnost za radove je već ishođena. U planu je sanacija preostalog dijela obližnjeg potoka, zamjena dotrajale podgrade, uređenje odvodnje oborinske vode iz rova Sveto Trojstvo te početak zamjene drvenog stepeništa u unutrašnjosti rudnika. Početkom godine već je uređeno 40-ak metara staze jednom od rovova. Ministarstvo kulture naveden radove financirat će s 50 tisuća kuna.

Rudnik je ovaj vrijedan status stekao na inicijativu KUD-a Oštrc, čiji su članovi s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Zagrebu zadnjih mjeseci intenzivno radili na opisu kulturnog dobra i prikupljanju povijesnih činjenica. Otvoren je svaki vikend od 10-18 sati, a više informacija dostupno je na web stranici.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Samobor
Zagrebačka županija