Rovanpera drži vodstvo nakon četiri brzinca

Rovanpera je bio najbrži na tri od prva četiri brzinska ispita

Igor Kralj/PIXSELL

Finski vozač Kalle Rovanpera (Toyota), vodeći u redoslijedu FIA Svjetskog reli prvenstva nakon dvije utrke, drži prvo mjesto na polovici prvog dana natjecanja na WRC Croatia Rallyju s 12.5 sekundi prednosti pred drugoplasiranim Belgijcem Thierryjem Neuvilleom (Hyundai).

Najveći dio svoje prednosti 21-godišnji Finac je stekao na prva dva brzinska ispita, najduža u itinereru prvog dana vožena u okolici Samobora, gdje je pokazao da se najbolje prilagodio na mokru podlogu.

– Mislim da sam se prilično ugodno osjećao u automobilu u ovim zahtjevnim uvjetima, a zasigurno je i naša startna pozicija bila dobra. No, bili smo dosta brži od momaka iza nas pa možda to i nije bila naša ključna prednost, izjavio je Rovanepra nakon prva četiri etape koje će ponovno proći i u poslijepodnevnom dijelu programa.

U prvom, 19,2 kilometara dugačkom brzincu od Malog Lipovca do Grdanjaca, Rovanpera je bio za 4.1 sekundi brži od Neuvillea, a treći je s 13 sekundi zaostatka bio Irac Craig Breen (Ford).

Na drugom brzinskom ispitu dužine 20,77 kilometara od Stojdrage do Gornje Vasi Rovanpera je povećao prednost pred Neuvilleom za novih 7.5 sekundi. Trećim vremenom u tom brzincu (+17.3 sekundi) na treće mjesto ukupnog redoslijeda probio se bivši svjetski prvak iz 2019. Estonac Ott Tanak (Hyundai), a zadržao ga je i kroz preostala dva brzinska ispita te na polovici prvog dana za vodećim Fincem zaostaje za 47.3 sekundi.

Četvrti je Craig Breen s 49.2 sekunde zaostatka.

Rovanpera je bio najbrži na tri od prva četiri brzinska ispita, a jedino je u trećoj etapi, na 9,11 kilometara dugačkoj dionici od Pećurkovog Brda do Mrežničkih Novaka, bolji od njega bio Velšanin Elfyn Evans (Toyota). No, prošlogodišnji tragičar Croatia Rallyja, koji je propustio priliku za pobjedu u posljednjim metrima zadnje etape, zbog oštećenja na prednjoj lijevoj gumi već je u prvoj etapi ovogodišnjeg natjecanja zaostao za 1 minutu i 20 sekundi, da bi se na kraju prve polovice prvog dana našao više od dvije minute (2:01.9) iza vodećeg.

Kao što je prošle godine Rovanpera bio žrtva prve etape Croatia Rallyja, ista je sudbina ove godine zadesila njegovog sunarodnjaka i momčadskog kolegu Esapekku Lappija nakon što je prošao 10 kilometara i zahvatio veliki kamen desnim prednjim kotačem. Zbog kvara na ovjesu Lappi je morao odustati od natjecanja.

Od 11 posada koliko ih je startalo u klasi RC1, na cilj četvrtog brzinca stiglo je njih osam. Osim Fica Lappija, zbog kvara ili oštećenja na svojim automobilima prisiljeni su bili odustati i dvojica Francuza u Ford Pumama, Adrien Fourmaux i Pierre-Louis Loubet.