Rok za novi zakon o pobačaju istekao još 2019. godine. Šeparović: Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši

Predsjednik Ustavnog suda poručio je da to nije dobra poruka s obzirom na to da su odluke i rješenja navedenog tijela obvezatni
liječnik

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je da Hrvatski sabor nije izvršio obvezu prema rješenju Ustavnog suda te je pozvao na donošenje novog zakona o pobačaju.

– Ustavni sud je rješenjem od 21. veljače 2017. utvrdio da je Zakon iz 1978., kojim je reguliran prekid trudnoće, u skladu s Ustavom, rekao je Šeparović za N1 televiziju te nadodao:

– Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Ovo iz razloga što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava.

Podsjetio je da Sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, ocijenivši da to nije dobra poruka s obzirom na to da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni.

– Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju citiranog rješenja, rekao je predsjednik Ustavnog suda Šeparović.

Hrvatska
Ostalo