Akcija "Zagrebu nedostaju vrtići"

Roditelji odgojitelji uoči Gradske skupštine upozorili na nedostatak vrtićkih mjesta

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja postavila je ispred sjedišta zagrebačke Gradske skupštine tisuću dječjih cipelica
Akcija “Zagrebu nedostaju vrtići” Hrvatske udruge roditelja odgojitelja ispred Gradske skupštine Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja postavila je ispred sjedišta zagrebačke Gradske skupštine tisuću dječjih cipelica čime su željeli skrenuti pozornost na, kako kažu, kaos koji prijeti zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj.

– Ove šlapice su simboličan prikaz kaosa koji nas očekuje. Procjenjujemo da će bez vrtića sljedeće godine ostati oko 10 tisuća djece, iz mjere roditelj odgojitelj pet do šest tisuća, istaknula je predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko.

Rekla je i da roditelji okupljeni u udrugu traže da Grad Zagreb pronađe rješenje prije nove pedagoške godine. Predlažu uvođenje naknade od 150 eura za svako neupisano dijete, kako bi se roditeljima olakšao pronalazak alternativnih rješenja za čuvanje djece.

– Grad Zagreb vrtićku djecu ionako subvencionira s oko 1.600 kuna, istaknula je dodavši da će roditeljima, zbog neupisane djece, biti otežan pristup tržištu rada.

Ispred zagrebačke Gradske skupštine, osim postavljenih cipela, okupilo se više desetaka roditelja-odgojitelja. Neki od njih poveli su i svoju djecu, a odmah do ulaznih vrata u Skupštinu, postavili su dječji stol i stolice za njih. Berbić Lacko ističe da su tisuće dječjih cipelica prikupili sami roditelji odgojitelji, a da će ih naknadno donirati potrebitima.

HURO je najavio i da će uskoro predati svoju ustavnu tužbu protiv presude kojom je Visoki upravni sud (VUS) ocijenio zakonitom odluku o okidanju mjere roditelj odgojitelj.

– Svoju tužbu pripremamo i podnijet ćemo je do Uskrsa, rekla je Berbić Lacko.

Događanja
Grad Zagreb