RODITELJI ODGOJITELJI PONOVNO NA SUDU: Traže ocjenu zakonitosti odluke o smanjenju naknade

U slučaju odbijanja spremni su ići na Ustavni sud
Zagreb: Predan podnesak Visokom sudu zbog izmjene mjera roditelja odgojitelja Davorin Višnjić/PIXSELL

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) zatražila je od Visokog upravnog suda da utvrdi zakonitost odluke zagrebačke Gradske skupštine iz rujna kojom se smanjuju naknade za roditelje odgojitelje.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) Ana Marija Berbić Lacko rekla je na konferenciji za novinare ispred zagrebačke Gradske uprave da od suda očekuju brzu reakciju kako od 1. travnja iduće godine ne bi nastala šteta za korisnike mjere roditelj odgojitelj.

Prema odluci Gradske skupštine naknada od travnja pada s 5000 kuna na iznos minimalne plaće, odnosno 4250 kuna, a od 1. lipnja na 50 posto tog iznosa, odnosno 2100 kuna. Berbić Lacko je napomenula da bi korisnici s djecom starijom od sedam godina s 1. rujnom ostali i bez tog iznosa.

– Očekujemo brzu i pravednu reakciju suda, a u slučaju odbijanja spremni smo ići na Ustavni sud koji također onda ima rok za spriječiti nastanak štete s 1. travnjem, poručila je Berbić Lacko.

Naglasila je i da su Visoki upravni sud obavijestili da gradska vlast nije ponudila odgovarajuće kompenzacijske mjere jer ni jedna ne garantiraju vrtićko mjesto za djecu ni radno mjesto za zaposlenje roditelja.

Berbić Lacko je najavila da će predstavkom prema Ministarstvu pravosuđa i uprave ukazati na nezakonitu radnju tijela lokalne jedinice jer je gradska vlast već jednom donijela nezakonitu odluku, a slijedom osporavanja nove odluke na Visokom upravnom sudu.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo