Referendumske inicijative upućene na ocjenu ustavnosti. Petrov zgrožen: To je izvan zdravog razuma

Vladajući žele kupiti mjesec dana vremena ili dovesti ustavne suce u situaciju da biraju između načela ustavnopravne struke i političke podobnosti, tvrde iz stranke

Patrik Macek/PIXSELL

Odluka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da dvije MOST-ove referendumske inicijative upute Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti nema veze sa zdravim razumom, ocijenili su zastupnici Kluba te stranke.

– Ta odluka nema veze sa zdravim razumom jer su pitanja iz obje referendumske inicijative u potpunosti u skladu s Ustavom, ustvrdio je predsjednik MOST-a Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru te nadodao kako ustavno-pravni stručnjaci nisu ponudili nijedan stručni argument koji bi to pobio.

MOST će i dalje inzistirati da se provede referendum jer je to potpisima zatražilo skoro 400.000 građana i jer ne žele da se ponovi situacija da “šačica ljudi” donosi odluke koje zadiru u ljudska prava i slobode.

– Vladajućima je dobar referendum jedino mrtav referendum, rekao je Petrov.

Nino Raspudić posebno bizarnim ocijenio je da se traži ocjena ustavnosti pitanja kojim bi se u članak 17. Ustava dodala riječ “pandemija”. Što tu ima biti ustavno ili neustavno, upitao je. Vladajući žele kupiti mjesec dana vremena ili dovesti ustavne suce u situaciju da biraju između načela ustavnopravne struke i političke podobnosti, kazao je Raspudić.