ZA PRSTE POLIZATI

Recept za savršenu čokoladnu tortu u koju ne ide brašno

Čarolija ove torte je u hrskavom vanjskom sloju koji će propasti i izlomiti se, dok će unutrašnjost ostati divno sočna.
sachertorte-1194524_1920 Pixabay/ilustracija

Najbolje stvari u životu su jednostavne… i od čokolade. Recept za  čokoladnu tortu bez grama brašna, kada je samo kušate, poželjet ćete uvijek imati nadohvat ruke. A i kome god da je ponudite, tražit će vas recept.

Tajna ove torte bez imalo brašna je u tučenom bjelanjku koji će zadržati teksturu i dok se peče, a njezina čarolija je u hrskavom vanjskom sloju koji će propasti i izlomiti se, dok će unutrašnjost ostati divno sočna.

Na pripremu će vam otići dvadesetak minuta, a torta će se peći još pola sata – sve skupa, manje od sat vremena. Koristite kvaitetan maslac i kvalitetnu čokoladu, drugog trika nema. I “ponavljajte” recept barem jednom tjedno, prenosi Punkufer.hr.

Sastojci za čokoladnu tortu bez grama brašna:

  • 115 g neslanog maslaca, sobne temperature
  • 255 g čokolade, poluslatke, nasjeckane
  • 1 žlica kakao praha, prosijanog
  • 5 većih jaja, odvojenih bjelanjaka i žumanjaka i na sobnoj temperaturi
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice vinskog praška za pecivo (Weinstein Backpulver)
  • 140 g šećera

Priprema čokoladne torte bez grama brašna:

  • Postavite rešetku u donju trećinu pećnice. Zagrijete pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite dno kalupa za torte promjera 23 centimetra.
  • Otopite maslac i čokoladu na pari. Miješajte dok ne dobijete sjajnu i glatku smjesu (nemojte pretjerati).
  • Odvojite jaja pa stavite žumanjke u srednju zdjelu i umutite ih s vanilijom.
  • Bjelanjke i vinski prašak za pecivo miksajte na srednje jakoj razini dok se ne počnu stvarati mjehurići, a onda povećajte brzinu na srednje brzu. Žlicu po žlicu dodajte šećer i istucite bjelanjke do kraja u čvrsti snijeg.
  • Trećinu bjelanjaka umiješajte u žumanjke, a onda u tu smjesu umiješajte otopljenu čokoladu i maslac. Dodajte preostale bjelanjke malo po malo i nježno promiješajte smjesu silikonskom lopaticom da joj se boja ujednači. Ne pretjerujte s miješanjem da snijeg od bjelanjaka ne padne.
  • Smjesu izlijte u pripremljeni kalup za pečenje i zagladite lopaticom.
  • Pecite 30-35 minuta. Torta je gotova kada joj se vrh napuhne i zatim popuca, ali ispod mora biti sočna.
  • Pustite tortu da se ohladi u kalupu na sobnoj temperaturi, oko 20 minuta.
  • Poslužite toplo ili hladno, s malo tučenog vrhnja, sladoleda ili bobičastog voća.
Gastro
Hrvatska