Svi će tražiti repete

Recept za sarmu koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane

Toliko jednostavan da s njim ne možete pogriješiti
2021-12-09-gastro-CRO-sarma

Kakva bi to bila zima bez sarme? Isprobajte ovaj tradicionalni recept, koji je toliko jednostavan da s njim ne možete pogriješiti. Teško je baš pogoditi svačiji ukus i kreirati recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane i poznavatelje domaće kuhinje.

Slažemo se kako je najbolja sarma ona na kojoj smo odrasli i koja dolazi iz obiteljskih kuharica, ali ako se prvi put upuštate u veselu pustolovinu izrade sarmi, prvo pogledajte kako savršeno zarolati sarmu, a onda proučite najbolji recept za sarmu s kojim će vam ovo omiljeno jelo hladnijih dana sigurno uspjeti.

Nakon što prvi put isprobate recept za sarmu potrebno je samo malo laganog balansiranja okusa i razvijanje tehnike kako bi sarmu napravili svaki puta po svom guštu, prenosi N1. Ali vjerujte i ovaj recept možete prezentirati kao dobru obiteljsku tajnu, na vama je samo još da napravite kremasti pire i počnete dijeliti repete.

Sastojci za sarmu

– 450 g mljevenog mesa

– 1 manja glavica kiseloga kupusa

– 60 g sušene slanine

– 60 g riže

– 1 manji luk

– 2 režnja češnjaka

– pola žličice crvene paprike

– sol i papar po želji

– 1 lovorov list

Priprema sarme

Odvojite listove glavice kupusa i odrežite im korijen. Nasjeckajte slaninu na komadiće i pirjajte je s očišćenim i nasjeckanim kockicama luka i češnjaka. Pustite da se sastojci ohlade pa ih pomiješajte s mljevenim mesom, sirovom rižom, crvenom paprikom, solju i paprom.

Listove kupusa nadjenite mesom, zamotajte ih i presavijte rubove, ponavljajte sve dok ne potrošite sav nadjev. Sarme stavite u dublji lonac, ubacite lovorov list, a eventualni višak kupusa narežite na trakice i stavite kuhati zajedno. Vodom prelijte sarme. Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite s mekanim pireom od krumpira. Dobar tek!

Gastro
Hrvatska