Recept za pileće okruglice s parmezanom
Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za četiri obilne porcije, a ako želite, mljevenu piletinu možete zamijeniti i mljevenim purećim mesom. Ovo fino jelo skuhat ćete za malo više od pola sata.
Sastojci za pileće okruglice s parmezanom u kremastom umaku:
- 4 češnja češnjaka, podijeljeno
- 1/2 vezice peršina
- 60 g ribanog parmezana, plus za posluživanje
- 60 g panko mrvica
- 240 ml laganog vrhnja za kuhanja (s 10 % mliječne masti)
- 1 veliko jaje
- 2 čajne žličice soli, podijeljeno
- 1/2 čajne žličice luka u prahu
- 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 680 g mljevene piletine
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 čajna žličica mješavine talijanskih začina
- 1/4 čajne žličice ljute paprike
- 360 ml pilećeg temeljca
- 115 g mladog špinata
Priprema pilećih okruglica s parmezanom u kremastom umaku:
- Postavite rešetku u gornju trećinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Obrubljeni lim za pečenje obložite papirom za pečenje
- Sameljite 4 češnja češnjaka. Sitno nasjeckajte peršin i naribajte parmezan.
- U zdjeli pomiješate pola količine češnjaka, pola parmezana i sav peršin, panko mrvice, četvrtinu vrhnja za kuhanje, jaje, žličicu i pol soli, luk u prahu i crni papar. Dobro izmiješajte. Dodajte mljevenu piletinu i kratko promiješajte da se smjesa sjedini.
- Grabite smjesu u porcijama od 2 žlice i vlažnim je dlanovima oblikujte u kuglice.
- Poslažite okruglice u lim za pečenje i pecite ih od 12 do 15 minuta. Kad su mesne okruglice gotove, uključite ventilator i ostavite ih još 2 do 3 minute u pećnici da dobiju boju.
- Dok se okruglice peku, napravite umak. U tavi, na srednje jakoj vatri, otopite maslac. Dodajte preostali češnjak, 2 žlice brašna, žličicu talijanskih začina, pahuljice crvene paprike i preostalu sol.
- Kuhajte uz stalno miješanje pola minute.
- Dodajte preostalo vrhnje i temeljac, promiješajte i pustite da zakuha. Smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok se umak malo ne zgusne, 4 do 5 minuta. Dodajte špinat i preostali parmezan u umak i miješajte dok špinat ne počne venuti, oko 30 sekundi.
- Prebacite mesne okruglice u umak i lagano promiješajte.
- Poslužite uz tjesteninu ili pire od krumpira i s još parmezana.