DONOSIMO RECEPT

Isprobajte kuhani pelin. Savršen za zimske večeri

Pelin je gorka biljka poznata po upotrebi u apsintu. Napitak od toplog pelina može biti savršen za zimske večeri, a možete ga piti nakon teških obroka kao pomoć probavi
Napitak toplog pelina zima obrok biljka Pixabay/Ilustracija

Najznačajniji biljni spoj pelina je tujon, koji ima neke prednosti, ali može biti toksičan u prevelikoj količini. Artemisia absinthium je biljka koja je cijenjena zbog svoje osebujne arome, okusa i navodnih zdravstvenih dobrobiti.

Uz upotrebu u apsintu i drugim alkoholnim pićima, pelin ima mnoge primjene u medicinskim praksama, uključujući tradicionalnu kinesku medicinu.

Pelinkovac je tradicionalni hrvatski liker s karakterističnim okusom pelina, koji se koristi kao aperitiv, digestiv ili lijek u malim količinama, a kuhani pelin spaja aromatične biljke s rakijom i drugim začinima, stvarajući bogat i ljekovit napitak, prenosi net.hr.

Recept za kuhani pelin

Kuhani pelin koristi prirodne arome pelina i začina koji djeluju kao prirodni digestiv, pomažu u poboljšanju probave i smanjuju nadutost. Cimet i klinčići dodaju protuupalna svojstva, a med je poznat po svojim umirujućim i ljekovitim svojstvima.

  • 500 ml Pelinkovca (Maraskin ili Badelov Pelinkovac)
  • 1 cimetov štapić
  • 3-4 klinčića
  • 1 kora limuna
  • 2-3 žlice meda (po želji)
  • 100 ml vode
  • 1 žličica sušenog pelina (po želji za pojačanje okusa)

U manjoj posudi zagrijte 100 ml vode. Dodajte cimetov štapić, klinčiće i koru limuna. Pustite da kuha na laganoj vatri oko pet minuta, kako bi začini otpustili svoj miris i okus. U posudu ili staklenu bocu ulijte 500 ml gotovog Pelinkovca. Ako želite pojačati aromu, dodajte žličicu sušenog pelina, no ovo je opcionalno jer gotovi Pelinkovac već ima karakterističan okus pelina.

U smjesu sa začinima dodajte dvije do tri žlice meda, ovisno o tome koliko volite slatko. Med će dodati blagost i uravnotežiti gorčinu pelina. Ulijte zagrijanu začinsku smjesu u Pelinkovac i dobro promiješajte. Zatvorite bocu ili posudu i ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi se svi okusi spojili.

Za dodatnu aromu možete dodati i nekoliko kapi narančine kore ili nekoliko listova mente prije posluživanja. Kuhani pelin možete poslužiti odmah, topli ili hladni, ovisno o preferencijama. Možete ga čak zagrijati prije posluživanja ako želite uživati u njemu kao u toplom napitku.

Gastro
Hrvatska