ŠVICARSKI ODREZAK

Recept za juneći odrezak toliko mekan da se raspada u ustima

Švicarski odrezak komad je mesa – najčešće junetine – koji se dobro istuče batom prije nego što se stavi pirjati u umaku na bazi povrća sve dok ne postane toliko mekan da se topi u ustima
steak-826961_1920 Pixabay/Ilustracija

Swiss steak mnogi prevode kao švicarski odrezak, no upitno je potječe li to jelo uistinu iz Švicarske. Neki tvrde da je swiss steak dobio ime prema engleskom pojmu swissing – što znači izravnati površinu udaranjem ili provlačenjem ispod valjka.

Swiss steak komad je mesa – najčešće junetine – koji se dobro istuče batom prije nego što se stavi kuhati ili peći u umaku na bazi rajčice i povrća sve dok ne postane toliko mekan da se topi u ustima, piše Pun Kufer.

Za ovaj recept možete upotrijebiti bilo koji dio junetine – čak i tvrđe dijelove jer se meso podvrgava dugoj termičkoj obradi sve dok ne omekša. Vrlo ga lako možete pripremiti i kod kuće prema receptu koji slijedi.

Sastojci:

  • 800 ml nasjeckane rajčice
  • 700 g junećih odrezaka
  • 500 ml mesnog temeljca
  • 60 g brašna
  • 2 veće mrkve
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • ½ čajne žličice slatke paprike u prahu
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  • Koristeći bat za meso, istucite juneće odreske na debljinu od oko jednog centimetara.
  • U zdjeli pomiješajte brašno, mljevenu papriku, češnjak, sol i papar po želji.
  • Uvaljajte odreske u brašno i kratko ih ispecite na zagrijanom ulju. Pecite ih sa svake strane po nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Ostavite ih sa strane.
  • Na dno vatrostalne posude stavite očišćeni i narezani luk i mrkvu na veće komade.
  • Na vrh povrća posložite odreske.
  • Prelijte sve zajedno s nasjeckanim rajčicama – svježim ili iz konzerve, mesnim temeljcem i umakom Worcestershire. Posolite i popaprite po želji.
  • Poklopite posudu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko dva i pol sata dok meso ne omekša.
  • Poslužite odreske s pireom od krumpira. Dobar tek!
Gastro
Hrvatska