Recept za juhu od slanutka i špinata
Za pripremu ove divno aromatizirane i prilično konkretne juhe od slanutka i špinata treba vam tek deset minuta pravog posla. Juha će se kuhati 50-ak minuta, ali jednom kada sve nasjeckate i pripremite, morat ćete je tek tu i tamo pogledati i promiješati.
Kada je kušate, iako ste je napravili sami, teško ćete povjerovati da je nešto toliko ukusno pripremljeno od tako običnih namirnica. Dašak češnjaka, dovoljno začina i svježina mladog špinata izvrsno će odgovarati okusu slanutka. Ne preskačite sok od limuna i sir jer oni čine spektakl od te kombinacije povrća i začina, prenosi Pun kufer.
Juhu od slanutka i špinata poslužite s kakvim hrskavim kruhom i uživajte.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- 1 veliki žuti luk, grubo nasjeckan
- 4 ili 5 češnjeva češnjaka, nasjeckanog
- sol
- ¾ čajne žličice slatke paprike
- ½ čajne žličice mljevene crvene paprike
- ½ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca (ili kocka + 4 šalice vode)
- 80 g svježeg mladog špinata
- ½ šalice svježeg peršina, grubo nasjeckanog
- 1 veliki limun, prerezan napola
- ½ šalice ribanog sira pecorino romano
Priprema:
Ocijedite slanutak, ali ostavite pola šalice tekućine. U velikom loncu zagrijte 3 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak, posolite i pirjajte oko 5 minuta, često miješajući.
Dodajte ostale začine, dobro promiješajte pa ubacite slanutak. Vilicom ili drobilicom za krumpir lagano ga zgnječite. Ulijte temeljac i tekućinu od slanutka. Pojačajte vatru, pustite da zavrije i kuhajte 5 minuta. Smanjite vatru i djelomično pokrijte lonac. Kuhajte još 30 minuta.
Maknite s vatre i umiješajte špinat i peršin pa pustite 1 minutu da špinat uvene. U juhu iscijedite sok od pola limuna, promiješajte i kušajte, pa dodajte još limunova soka po želji i začina po želji.
Posluženu juhu dodatno začinite s malo maslinova ulja i naribanim sirom.