PREDIVNA AROMA

Recept za hit-piletinu u kremastom umaku sa slaninom

Umak koji miriše na pečenu piletinu, češnjak i maslac baza su slasnog specijaliteta za koji vam ne treba previše truda niti vremena...
chicken-4472507_1280 Pixabay/Ilustracija

Tajna je u jednostavnoj pripremi i tek nekoliko sastojaka koji će vam trebati, poput sušenih rajčica, vrhnja i parmezana. Prema želji dodati možete i namirnice poput gljiva, listova špinata ili pak šparoga.

Sastojci: 

  • 1 veći komad pilećih prsa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice brašna
  • 2,5 dl nezaslađenog vrhnja za šlag
  • 2 žlice sušenih rajčica
  • 150 g slanine
  • 1,5 dl bijelog vina ili pileće juhe
  • sol i papar
  • bosiljak i listovi špinata po želji

Priprema:

  1. Pileća prsa podijelite po dužini na 2 dijela. Začinite ih solju i paprom pa uvaljajte u brašno. Dodajte ulje i maslac u tavu pa otopite na srednjoj vatri. Rajčice ostavite u vodi desetak minuta.
  2. Pecite meso sa svake strane oko 5 minuta dok ne porumeni. Izvadite piletinu na tanjur, u tavu dodajte usitnjeni češnjak i tanko narezanu slaninu pa pecite dok ne zamiriše. Ulijte vino ili juhu pa miješajte da pokupite masnoće s dna tave.
  3. Dodajte vrhnje i ocijeđene sušene rajčice. Prema želji ubacite šaku listova špinata. Vratite piletinu u tavu. Kuhajte oko 3 minute pa smanjite vatru i pirjajte dok piletina ne bude gotova (ovisno o debljini mesa). Prema želji pospite listovima bosiljka.
Gastro
Hrvatska