JELA NA ŽLICU

Recept za gusto i fino jelo na žlicu koje će obožavati svi ljubitelji gljiva

Varivo od šampinjona karakterizira gusta i kremasta tekstura koju zahvaljuje zaprški i dodatku kiselog vrhnja. Lako se priprema od tek nekoliko svakodnevnih sastojaka
amanda-lim-VbMpQyqvl4s-unsplash

Varivo od šampinjona odlična je ideja za sve ljubitelje gljiva i jela na žlicu. Možete ga poslužiti uz hrskavi kruh i salatu za ručak ili večeru.

Ovo varivo od šampinjona karakterizira gusta i kremasta tekstura koju zahvaljuje zaprški i dodatku kiselog vrhnja. Lako se priprema od tek nekoliko svakodnevnih sastojaka.

Riječ je o vrlo fleksibilnom receptu nadahnutom mađarskom kuhinjom u kojem možete iskoristiti različite vrste gljiva – od bukovača i vrganja do trubača ili čak shitakea, prenosi Punkufer.hr.

Sastojci za varivo od šampinjona:

  • 500 ml povrtnog ili mesnog temeljca
  • 350 g šampinjona
  • 250 ml mlijeka
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 5 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 žlica slatke mljevene paprike u prahu
  • 1 žlica umaka od soje
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema variva od šampinjona:

  1. U velikom loncu rastopite dvije žlice maslaca. Dodajte luk i pirjajte ga na maslacu dok ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute.
  3. Dodajte narezane gljive i pirjajte sve zajedno oko pet do sedam minuta dok šampinjoni ne ispuste svoje sokove. Prebacite mješavinu gljiva, luka i češnjaka u posudu sa strane.
  4. U istom loncu rastopite preostalih tri žlica maslaca te pomiješajte s brašnom uz stalno miješanje. Miješajte maslac i brašno nekoliko minuta dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  5. Potom podlijte s mlijekom, temeljcem i umakom od soje. Miješajte dok ne izgladite sve eventualne grudice.
  6. Začinite varivo s mljevenom paprikom u prahu, solju i paprom.
  7. U lonac vratite i prepirjane gljive. Kada varivo zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da sve zajedno kuha oko 15 minuta.
  8. Na kraju kuhanja umiješajte kiselo vrhnje i poslužite sa svježim peršinom.

Dobar tek.

Gastro
Hrvatska