Za prste polizati

Recept za brze uštipke bez kvasca i mlijeka

Hrskavi izvana, a mekani iznutra
Narodni običaji na Badnju večer u Gornjim Poljicima Ivana Ivanović/PIXSELL

Nema ništa ljepše nego kada se ujutro kućom proširi miris svježe prženih uštipaka. Ovakav doručak od tijesta vole sve generacije, a domaćice uporno traže recept koji im neće oduzeti puno vremena i koji će se lako kombinirati i sa slatkim i sa slanim namazima. Uz to, često se događa da uštipci upiju veću količinu ulja, pa onda postaju teški za probavu.

Recept za uštipke koji vam predlažemo brz je i jednostavan za pripremu, a zahvaljujući jednom sastojku tijesto neće upiti masnoću u kojoj se prži.

Sastojci:

– 200 g brašna
– 1 jaje
– 150 ml jogurta
– 1 žlica rakije
– 1 vrećica praška za pecivo
– Prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaje, dodajte mu jogurt i sol po ukusu, ulijte rakiju, brašno i prašak za pecivo te sve dobro promiješajte kuhačom. Smjesa bi trebala biti gusta, ali ipak rjeđa od smjese za palačinke. U dublju tavu ili lonac ulijte ulje ili mast za prženje i zagrijte. Žlicu premažite hladnim uljem, a zatim njome vadite uštipke i spuštajte ih u zagrijanu masnoću.

Kako uštipci ne bi iznutra bili žilavi, temperatura ploče ne smije biti na maksimumu. Ispržene uštipke stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće, a zatim ih poslužite dok su još topli, prenosi N1.

Gastro
Hrvatska