UKUSNO

Recept koji je zaludio internet: Turski burek sa špinatom koji nestaje sa stola za tren

Priprema se od jednostavnih sastojaka, a rezultat je toliko dobar da ćete ga stalno praviti.
BUREK1 Foto: Screenshot/YouTube

Turski burek sa špinatom i lukom toliko je ukusan da ćete poželjeti jesti ga svaki dan. Ovakav burek pravo je čudo – mekano tijesto, mirisni nadjev od špinata i luka, te zlatna korica od žumanjka.

U Turskoj puni pekare i prodaje se u desecima tisuća dnevno – nije ni čudo kad se jednom proba. Priprema se od jednostavnih sastojaka, a rezultat je toliko dobar da ćete ga stalno praviti.

Sastojci

Za tijesto:
300 ml tople vode
200 ml toplog mlijeka
1/2 žličice suhog kvasca
1 jaje
oko 700 g brašna
1,5 žličica soli

Za premazivanje tijesta:
150 g maslaca
50 ml ulja

Nadjev:
5–6 žlica ulja
2 glavice crvenog luka (sitno nasjeckane)
500 g špinata (svježeg ili blanširanog)
1 žličica soli
1 žličica crvene paprike (ili 2 ako želite intenzivniji okus)

Za premazivanje:
1 žumanjak

Foto: Screenshot/YouTUBE

Priprema

U velikoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, toplu vodu, jaje i kvasac. Dodajte sol i postupno dodajte brašno. Zamijesite mekano, elastično tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta. U međuvremenu otopite maslac i pomiješajte ga s uljem – tu smjesu koristit ćete za premazivanje tijesta.

Tijesto podijelite na 6 kuglica. Svaku razvucite u tanku koru u obliku kruga, premažite uljem, pa preklopite rubove prema sredini tako da dobijete kvadrat. Taj kvadrat stavite na sredinu sljedeće razvučene kore, ponovno premažite uljem i preklopite na isti način. Postupak ponovite još jednom. Dakle, od tri kuglice formira se jedan slojeviti kvadrat. Pripremite i drugi kvadrat od preostale tri kuglice. Stavite ih u zamrzivač na 20 minuta kako bi se lakše razvaljali.

Na ulju pirjajte sitno nasjeckani crveni luk dok ne omekša i lagano posmeđi. Dodajte špinat i kratko pirjajte dok ne uvene. Posolite i dodajte crvenu papriku. Ostavite da se nadjev malo ohladi prije punjenja.

Razvaljajte jednu koru prema veličini lima, premažite nadjevom, zatim prekrijte drugom korom i dobro pritisnite rubove da nadjev ne iscuri. Izrežite po širini i dužini na kocke, premažite umućenim žumanjkom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 30–40 minuta, dok ne porumeni i zamiriše.

Gastro
Hrvatska