Razbijen lanac krijumčara ljudima – Prokrijumčarili više od 100 ljudi

Dovršeno je kriminalističko istraživanje provedeno nad pet članova zločinačke organizacije u dobi od 25, 38, 42, 49 i 51 godinu koje se tereti da su u najmanje 13 navrata prokrijumčarili više od 100 stranih državljana.

Ponajprije, sumnja se da su 38-godišnjak i 51-godišnjak prethodno postigli dogovor s trenutno nepoznatim organizatorima krijumčarenja ljudi koji djeluju izvan teritorija Republike Hrvatske, da će pronalaziti strane državljane te im uz plaćanje novčane naknade omogućiti da nezakonito uđu, borave ili izađu iz zemlje. Nakon toga bi osumnjičeni dvojac, zajedno ili pojedinačno, organizirao preuzimanje migranata u neposrednoj blizini državne granice u Karlovačkoj ili Sisačko-moslavačkoj županiji te njihov privremeni smještaj na području Zagrebačke županije i ilegalni prijevoz na teritorij Republike Slovenije i dalje, najčešće u Italiju.

Također, 51-godišnjak je u nekoliko navrata organizirao ilegalni prijevoz do neposredne blizine državne granice s Republikom Slovenijom te ondje angažirao takozvane vodiče, koji bi prokrijumčarene ljude pješice preveli do dogovorene lokacije, gdje bi ih opet preuzela za sada nepoznata osoba te odvezla u druge zemlje Europske unije.

Po dovršetku istraživanja četvero osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, dok se za jednim još uvijek traga. Naposljetku, policijski službenici nastavljaju radnje u cilju utvrđivanja drugih okolnosti počinjenih kaznenih djela i identiteta osoba koje su sudjelovale u njihovom izvršenju.