RAZBIJEN LANAC KRIJUMČARA DUHANSKIH PROIZVODA: Oštetili državni proračun za najmanje 9 milijuna kuna

Tereti ih se za krijumčarenje i prodaju 10 tona duhana i 5300 šteka cigareta
Lisice_ruke

Uskok je, na temelju kaznene prijave zadarske policije, pokrenuo istragu protiv 11 okrivljenika osumnjičenih da su krijumčarenjem i prodajom 10 tona duhana i 5300 šteka cigareta oštetili državni proračun za najmanje 9 milijuna kuna.

Zadarska policija je priopćila da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno 10 hrvatskih državljana starosti između 34 i 53  godine te jedna hrvatska državljanka u dobi od 35 godina. Uz zadarsku policiju, u akciji koju je koordinirala Služba organiziranog kriminaliteta MUP-a sudjelovali su i policajci iz zagrebačke, splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije.

Policija je precizirala kako se 11 okrivljenika sumnjiči da su od 15. rujna 2020. do 19. svibnja kupovali i nabavljali veće količine sitno rezanog duhana i cigareta koje su prepravljenim automobilima u najmanje 17 puta prokrijumčarili iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, dok su dio duhana i cigareta potom teretnim i osobnim automobilima te nagibnim vlakom prevozili do Zagreba.

Prokrijumčareni duhan i cigarete, dodaje policija, skladištili su u više objekata u Kninu, Kistanju i Drnišu te ih potom prodavali na području Hrvatske. Policija je nadodala da su okrivljenici na ilegalnom tržištu prodali najmanje 10.049 kilograma sitno rezanog duhana te najmanje 5300 šteka cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje 3,3 milijuna kuna, dok su državni proračun oštetili za najmanje 9 milijuna kuna.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga Županijskih sudova u Zadru i Splitu, policija je provela 23 pretrage stanova i drugih prostorija te pet pretraga automobila kojom prilikom je pronađeno 1560 komada raznih vrsta cigareta, 69 kilograma duhana, 200.700 kuna, 6400 eura i digitalna vaga.

Zadarski interventni policajci uhitili su devet osoba, dok su još dvije muškarca koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima za sada nedostupni te je za njima raspisana potraga.

 

Crna kronika
Hrvatska