Ratko Peris novi trener odbojkaša Mladosti: Ne bojim se izazova, želim napraviti dobar posao

Bivši hrvatski reprezentativac i trener stekao je zavidnu karijeru u Francuskoj
ratko peris HAOK Mladost/Facebook

Ratko Peris, 46-godišnji bivši hrvatski reprezentativac i trener koji je zavidnu karijeru stekao u Francuskoj, novi je trener odbojkaša Mladosti koje je prošli tjedan napustio Radovan Gačič. Gačič se odlučio vratiti se u Ljubljanu i preuzeti vođenje ACH Volleya.

Peris je prošlu je sezonu vodio AICH/DOB Zadrugu, ali ih je, kako sam kaže, zbog obiteljskih razloga napustio u polusezoni. Karijera mu dugo traje, a sve je krenulo u Karlovcu, gdje je igrao do 1998. godine, kada odlazi najprije u Njemačku, u Moerser, potom već u sezoni 1999./2000. seli u Francusku gdje je stekao ime i ugled. Igrao je u Rennesu, Ajacciju, Narbonneu, Martiguesu te Cambraiju, gdje je od 2010. postao i trenerom nakon što je do tada obnašao dvostruku ulogu. Osim Cambraia, bio je trener i u Alesu, belgijskom Menenu, Nici i posljednju polusezonu u austrijskoj Zadrugi.

– Iako sam rođen u Zagrebu karijeru sam započeo u Karlovcu, bile su to godine kada je hrvatska liga bila vrlo jaka, kada je Mladost igrala u Ligi prvaka. Bio sam član svih reprezentativnih selekcija, bio sam i na SP 2002. godine u Argentini, kaže Peris koji se ovih dana već uhodava u posao prvog trenera Mladosti, gdje je već jednom imao poziv doći, dok je bio igrač Karlovca, ali tadašnja uprava to nije dozvolila.

Momčad će se sigurno dosta promijeniti u odnosu na ovogodišnju, neki igrači će prihvatiti inozemne ponude, neki novi će doći, ali novi trener i dalje misli zadržati uvijek visoke ambicije Mladosti koje se mogu svesti pod zajedničku konstataciju – “u kojem god natjecanju igrali, žele biti prvi!”

– Tako je, moramo vidjeti tko odlazi, da bi ih znali nadomjestiti jednako kvalitetnim igračima, i postigli u idućoj sezoni bolji ili barem jednaki uspjeh kao i u ovoj. Otprilike znam momčad, susretali smo se ove sezone u regionalnoj ligi. Ne bojim se izazova, uvijek sam imao izražene ambicije. Nisam došao ovdje na praznike, želim napraviti dobar posao, pogotovo s mladima. Ovo je uređen klub, poznat izvan naših granica, pa iako nema veliku budžet u europskim okvirima, tu se mogu raditi velike stvari jer ima mladih talentiranih igrača koji su budućnost kluba. Prošao sam stvarno puno klubova, i ovakvu strukturu kakvu Mladost ima nema gotovo nitko, i to je ogromna vrijednost ovog kluba. Ovdje se momčad ne stvara samo novcem, kao u mnogim drugim klubovima, nego iz vlastitog kadra, jer za to postoje sjajni uvjeti. Tu je ugodno stvarno raditi, nadovezao se Peris.

Dugo je već trener u inozemstvu, ali nikada nije bio u kombinacijama za bilo koju hrvatsku nacionalnu vrstu, iako mu je to, jednom je negdje izjavio, velika želja.

– Nisam nikada dobio nikakav poziv, iako bi mi to bila velika čast. Ali eto, sada je Cederic Enard novi hrvatski izbornik, a njega znam iz Francuske već 20-ak godina, kao igrača i trenera. Ali, to su vam neki trenerski putovi koji se ne poklope uvijek… U kontaktu sam s njim, čuli smo se nakon što je postao hrvatskim izbornikom i mislim da je dobar izbor za našu nacionalnu selekciju, reći će na kraju novi trener Mladosti pred kojim je sada opsežan posao slaganja momčadi za iduću sezonu u kojoj želi ponoviti ovogodišnje uspjehe, a to su Prvenstvo i Kup Hrvatske te drugo mjesto u MEVZA ligi, ili ih čak i nadmašiti.

Grad Zagreb
Hrvatska
Sport