Rakovec dobio kružni tok

U Rakovcu je na spoju dviju županijskih cesta sagrađen, otvoren kružni tok. Uz gradnju kružnog toka, proširena je i cesta uz groblje, izvedena oborinska odvodnja, sagrađeno parkiralište i nogostup. Investicija je vrijedna 1,63 milijuna kuna, od čega je Županijska uprava za ceste osigurala 1,42 milijuna, a Općina 213 tisuća kuna.

-Za nas je ovo veliki projekt! Njime je reguliran sve veći promet na cesti prema Mlaki, a istovremeno je postignuto ‘smirivanje’ prometa u samom centru Rakovca. To nam je važno zbog svih sudionika u prometu, ponajprije djece- rekla je načelnica Brankica Benc.

Istovremeno s gradnjom kružnog toka, dodala je, postavljena je i nova ograda na mjesnom groblju, gdje je radove sufinancirala Županija.

-Zahvala županu što podupire projekte u našoj općini! Sve ono što je dosad realizirano – od asfaltiranih cesta, uređenih društvenih domova, plinofikacije, gradnje vodovoda, ‘povrata’ osmogodišnjeg obrazovanja…, potvrđuje da je osnivanje općine Rakovec, prije 25 godina, bilo opravdano- rekla je Benc.

Župan Stjepan Kožić je rekao da, osim što povećava sigurnost u prometu, kružni tok daje i novu vizuru središtu Rakovca.

-Postojanje malih općina izuzetno je bitno za njihove žitelje, nisam siguran da bi se bez općina ovakvi projekti mogli realizirati- rekao je župan Kožić te još jednom naglasio da stanje lokalnih i županijskih cesta nije dobro.

-Način financiranja ŽUC-a ne omogućava realizaciju značajnijih i kvalitetnijih projekata. Glavni izvor prihoda županijskih uprava za ceste – naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, nije se mijenjala od 2002. godine. Tražimo resorno ministarstvo da se odnos prema županijskim upravama za ceste popravi, da bude kvalitetniji. Bit ćemo uporni u tome- rekao je župan.