Radovan Fuchs: Odluka o nošenju maski u školama iza 31. kolovoza

Škole imati dovoljno vremena za pripremu, poručio je ministar Fuchs

Tomislav Miletić/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je kako će konačna odluka o nošenju maski u školama biti donesena nakon 31. kolovoza na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, najavivši da će mjere za početak školske godine biti gotove vrlo brzo.

-Ne kasni se, zašto mislite da se kasni? Možda čekamo da vidimo kako te iste ili vrlo slične mjere djeluju u nekim drugim zemljama koje su počele sa školom. Zašto ne bismo koristili nečija iskustva- rekao je Fuchs na Markovu trgu uoči početka užeg kabineta Vlade.

Kazao je kako će škole imati dovoljno vremena za pripremu te da treba vidjeti i kako će se razvijati epidemiološka situacija.

Na kritiku da je otišao na godišnji odmor a donošenje mjera za škole ostavio na čekanju Fuchs je odgovorio: “Ako sve bude gotovo za dva dana, zašto mislite da se prije toga nije radilo? Ako mislite da nisu rad razgovori s drugim ministrima i skupljanje iskustva drugih zemalja, onda nisam radio. Ako mislite da to ipak spada u to onda sam radio”.

Što se tiče obveze nošenja maski u školama Fuchs je rekao kako će konačna odluka biti donesena nakon 31. kolovoza kada se održava velika konferencija Svjetske zdravstvene organizacije i kada se čuju preporuke te organizacije.

-Mislim da je to relevantna institucija. S maskama možemo špekuirati – trebaju, ne trebaju, kada djeluju, ne djeluju. Ajmo prvo saslušati argumente i onda implementirati stvari. Nema tu prevelikih mogućnosti u primjeni mjera. Postoje mjere koje pokušate prilagoditi svojem sustavu da on najbolje napravi ono što treba, a to je zaštita djece i zaposlenika u školama. To je ključ priprema i to se sada više-manje samo polira- rekao je Fuchs.