BLAGDAN OKUSA, ZAJEDNIŠTVA I TRADICIJE

Punjena jaja za uskrsni ručak: Gozba za tijelo i za dušu

Uskrs, osim što je najveći kršćanski blagdan, u mnogim je hrvatskim domovima i poseban obiteljski dan, kada se oko stola okupljaju najmiliji, dijeli blagoslovljena hrana i slavi život
2021-04-01-gastro-punjena-jaja

Nakon razdoblja korizmenog odricanja i posta, uskrsni stol je bogat, raznolik i ukrašen jelima koja se prenose s generacije na generaciju. Jedan od nezaobilaznih simbola Uskrsa su jaja, a punjena jaja posebno su omiljena kao predjelo. Donosimo vam recept za njih, kao i nekoliko ideja za ostatak uskrsnog ručka – sve u znaku domaće kuhinje i blagdanske topline.

Punjena jaja – klasično uskrsno predjelo

Sastojci (za 4 osobe):

6 kuhanih jaja
2 žlice majoneze
1 žličica senfa
malo soli i papra
1 žličica kiselog vrhnja ili jogurta
peršin ili vlasac za ukras
(po želji) sitno sjeckani kiseli krastavci ili tuna

Priprema:

Jaja tvrdo skuhaj, ohladi i oguli. Prepolovi ih po dužini i pažljivo izvadi žumanjke.

Žumanjke zgnječi vilicom pa dodaj majonezu, senf, kiselo vrhnje, sol i papar. Ako voliš, ubaci sitno  sjeckane krastavce, komadić tune ili malo luka.

Smjesu dobro izmiješaj dok ne postane kremasta. Napuni polovice bjelanjaka smjesom pomoću žličice ili slastičarske vrećice. Ukrasni vrh pospi nasjeckanim peršinom, vlascem ili paprikom.

Posluži hladno, kao predjelo ili dodatak uskrsnoj plati.

Prijedlog za cijeli uskrsni ručak

Predjela: Punjena jaja, hladna plata s kuhanom šunkom, rotkvicama, mladim lukom, sirom i blagoslovljenim jajima, domaći kruh ili pogača

Glavno jelo:

Pečena svinjska šunka u kruhu ili s medom i senfom

Šunku dobro obari i zatim zapeci u pećnici premazanoj smjesom senfa, meda i malo češnjaka.

Pečena mlada janjetina s krumpirom

Posoli, začini ružmarinom i bijelim vinom, a zatim polako peci s mladim krumpirom i lukom.

Sarme ili punjene paprike (u nekim krajevima se poslužuju dan ranije, na Veliku subotu)

Prilozi: Francuska salata, mladi luk i hren, kolači od dizanog tijesta (pletenice, pogače, pince)

Deserti: Pinca (sirnica) – slatki kruh s aromom limuna i vanilije, orehnjača i makovnjača, uskrsni kolači s jajima ili čokoladne pisanice za djecu, sir s vrhnjem i šećerom (u nekim krajevima, kao laganiji desert)

Blagdan duše i stola

Uskrsni ručak nije samo gozba za tijelo, već i za dušu. Okupljanje obitelji, mirisi iz kuhinje, šarenilo pisanica i okus tradicionalnih jela stvaraju nezaboravnu atmosferu domaće topline i vjere.

Neka tvoj uskrsni stol bude ispunjen ne samo jelima, već i osmijesima, zahvalnošću i blagoslovom.

 

Gastro
Hrvatska