Prvi radovi obnove Zagreba počinju na ljeto

Do sada je pristiglo tek 40 zahtjeva za obnovu nakon potresa
damir vanđelić Željko Lukunić/PIXSELL

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić je kazao da je do sada pristiglo tek 40-ak zahtjeva za obnovu nakon potresa, građane je pozvao da ih što prije podnesu te je najavio da bi prvi elaborati trebali biti napravljeni kroz siječanj i veljaču, a prvi radovi na ljeto.

Sedam tjedana nakon što su Vlada, Grad Zagreb, Zagrebačka i Krapinska županije potpisali ugovor o osnivanju Fonda za obnovu, Vanđelić je na konfereniciji za medije ustvrdio da je fond formalno ustrojen. To će, kazao je, Fondu napokon omogućiti zapošljavanje službenika koji će pripremiti prve elaborate i projekte kako bi mogla započeti obnova.

– Elaborati i projekti trebali bi krenuti kroz mjesec i pol dana, negdje pred ljeto će trebati krenuti radovi. Neki su već krenuli u samoobnovi, nekih 200-tinjak zgrada, što je dopušteno zakonom i njihovi će troškovi biti refundirati, poručio je priznavši da je moguća situacija da će obnova krenuti više od godine dana nakon razornog potresa.

Obnove nema bez zahtjeva

Ustvrdio je i da je do danas u Ministarstvo pristiglo tek 40-ak zahtjeva za obnovu te je savjetovao građanima da što prije podnesu zahtjeve, jer bez zahtjeva, obnove neće biti.

– Prema Zakonu o obnovi, zahtjevi se podnose Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva, a onda nakon njihove odluke nastupa Fond. Znam da je proces kompliciran, ima devet vrsta zahtjeva, kazao je istaknuvši da se do početka samih radova, Fond treba izraditi elaborat i projekt, nakon čega ide izvođenje.

Istaknuo je i da se Fond priprema za veliku količinu zahtjeva koja treba doći, pa će biti spremni obraditi ih u brzom roku te putem javne nabave izvršiti sve ono što trebaju. Dodao je da će Fond obrađivati zahtjeve prema redoslijedu zaprimanja, a ako dođe do velikog broja zahtjeva u isto vrijeme, prioritetne će biti one građevine koje su najteže oštećene, ali bit će i blokovskog grupiranja obnove što bi smanjilo troškove.

Unutar Fonda Služba za unutarnju reviziju i Služba za prevenciju prevara

Vanđelić je na konferenciji za medije predstavio svoje dosadašnje aktivnosti kao privremeni ravnatelj, istaknuvši da je nakon sedam tjedana fond formalno ustrojen, a da će među ostalim službama, imati i dvije samostalne službe, službu interne revizije koja će imati i vanjsku reviziju i službu za prevenciju prevara.

– Te službe predstavljaju dodatnu kontrolu rada fonda. Interna i vanjska revizija osiguravaju da se procesi unutar fonda nadziru pomoću treće strane, vanjskih revizora. Služba za prevencija prevara daje mišljenje postoji li potencijalni sukob interesa prije potpisivanja ugovora, kazao je Vanđelić.

Vanđelić je predstavio i koje će naknade primati budući ravnatelj Fonda, njegovi zamjenici i savjetnici te direktori sektora i služba fonda. Ravnatelj Fonda imat će bruto plaću od 21 tisuću i 155 kuna što je oko 14 tisuća kuna neto, njegov zamjenik i savjetnik oko 20 tisuća kuna bruto prihoda.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo