Proslavljen Ljetni sv. Martin na Martin bregu, sadržaja je bilo i za male i za velike

Svijet se vratio na Martin breg, simbol Dugog Sela

Na Martin bregu, podno stare crkve, proslavljeni su 3. srpnja Ljetni sv. Martin i 15.godišnjica postavljanja Stope sv.Martina, prve u Hrvatskoj, čime je Dugo Selo postalo dio europske kulturne rute sv. Martina. Posjetitelji su, u organizaciji Grada i TZ Dugo Selo s direktoricom Karmelom Vukov Colić, uživali u bogatom cjelodnevnom programu.
Sadržaja je bilo i za male i za velike, a do Martin brega moglo se doći fijakerom.

Srednjovjekovne igre za djecu doveo je poznati Festival igračaka Ivanić Grad; na radionicama udruge Plašt sv. Martina oslikavale su se torbe i ruksaci sa zanimljivim motivima. Najmlađe je u svijet priča o zmajevima i svim drugim „Čarolarijama“ našeg grada uvelo Društvo naša djeca Dugo Selo. Motiv stare crkve sv. Martina krasio je platna sudionika likovne radionice za odrasle pod nazivom „Boje i vino“ koju je vodila Ivana Ožetski. Dobra vinska kapljica mogla se kušati i kod vinara iz Udruge Terra Sancti Martini, kod crkve i pod brajdom u Gradskom vinogradu uz lijepu pjesmu Koledarica KUD-a Preporod. Pasalo je fino vino uz martinski gulaš, nepce se osladilo i kod izlagača – lokalnih OPG-ova i ugostitelja. Pozornicu su nakon nastupa Glazbene škole Dugo Selo, preuzeli Kraljevi ulica.

Obilježavanje 15 godina od postavljanja Stope sv.Martina

Svijet se vratio na Martin breg, simbol Dugog Sela – mjesta starog 813 godina, čije padine skrivaju i otkrivaju stoljeća i stoljeća povijesti o čemu svjedoče i arheološke iskopine.

-Koliko je ljudi prošlo ovim prostorom i ostavilo trag. Ova crkva donedavno je bila zapuštena, okoliš je bio praktički uništen. Došli smo na ideju da Ljetni sv.Martin, dan kada je naš zaštitnik zaređen za biskupa, proslavimo na drugačiji način. Mi smo grad koji raste, grad mladih i grad iskusnijih, grad prijateljstva, djece i mladosti. Uživajte u danu, uživajte u pogledu na sve strane svijeta- kazao je gradonačelnik Nenad Panian poručivši kako su u budućnosti ovdje planirana i nova događanja.

Okupljene je pozdravila i državna tajnica u Ministarstvu za turizam i sport Sandra Herman.

-Međimurka sam, i moj Sv. Martin na Muri također nosi Stopu sv.Martina i bilo bi mi drago da se povežemo i ostvarimo neku suradnju. Posebno mi je drago da je Stopa ušla na europsku kulturnu rutu. Potrebno je spojiti sve destinacije, uz vjerski turizam i sa svim specifičnostima svakog kraja, kao što je vaša lokalna enogastronomska ponuda, tradicija i baština – sve ono što ovdje danas promovirate- naglasila je Herman.

Dugo Selo je 2007. bilo prvo mjesto obilježeno Stopom sv.Martina u Hrvatskoj, danas ih je 27 diljem države, podsjetila je Ines Sabotič, predsjednica Kulturne udruge sv.Martin.

-Sjećam se tog dana prije 15 godina. Okupili smo se oko crkve, bio je srpanj, ali je bio jako hladan dan, nevrijeme. Kako je kiša padala, pomislili smo svi kako je to neki blagoslov. Sada vidimo kako je to bilo dobro i kako se u tom razdoblju puno toga dobrog napravilo- izjavila je Sabotič zahvalivši tadašnjem gradonačelniku Borisu Mahaču koji je to pokrenuo kao i svima poslije njega te današnjem čelniku grada.

Proglašena najbolja vina i dodijeljene nagrade za najljepšu okućnicu

U sklopu Ljetnog Martinja proglašena su najbolja vina s 28. Izložbe vina na Martin bregu. Šampion izložbe je Miroslav Škrlec sa svojim Cabernet sauvignonom. Zlatna su i njegova vina Graševina, Manzoni, Sauvignon, mješavina, Rose; za Pinot sivi i Muškat žuti Nikola Rnjak; Sauvignon Zdenko Pukec; Traminac, mješavina, Zeleni silvanac Boris Mahač; Božidar Puretić, Ivica Maduna, Josip Stanič i Božidar Grebenar; rajnski rizling Ivica Maduna; Frankovka Gordan Zobec; Cabernet Sauvignon Mladen Vrabec.

Dodijeljene su nagrade za najljepše dugoselske okućnice. Treće mjesto pripalo je tako obitelj Bašić, drugo obitelji Miloš, a prvo obitelji Tominac. Također, TZ je dodijelila nagradu obitelji Pekvarić.