Propao prvi pokušaj konstituiranja Županijske skupštine, sljedeća sjednica kroz mjesec dana

Nisu stečeni uvjeti za nastavak rada
200738377_1447606982253390_6990504244853598553_n

U prostorijama hotela Westin u Zagrebu održana je prva sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije u novome sazivu, a iako je trebala biti konstituirajuća, nisu stečeni uvjeti za nastavak rada.

Nakon intonacije himne i minute šutnje za poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, otvorena je prva točka dnevnog reda – izbor Mandatnog povjerenstva Županijske skupštine Zagrebačke županije. Za predsjednika je predložen Krešimir Bunjevac te Mario Budiščak kao član, međutim kako je riječ o tijelu kojemu su od pet predviđenih članova potrebna tri kako bi bilo pravovaljano, sjednica je prekinuta. Sljedeći pokušaj konstituiranja očekuje se u zakonskom roku od 30 dana.

– Konstituiranje Županijske skupštine je procedura koja govori o načinu na koji trebamo odraditi posao da bismo došli do izbora predsjednika. Izborom predsjednika, Skupština se, bez obzira na daljnje točke, smatra konstituiranom. U roku od mjesec dana moramo imati novi pokušaj konstituiranja, a ako se i tada ne bi dogodilo, postoji treći pokušaj, kojega, ako bude neuspješan, slijede novi izbori, objasnio je župan Stjepan Kožić i otkrio:

– Dogovorima i sporazumima koji su potpisani, kandidat za predsjednika Županijske skupštine je Mato Čičak iz HDZ-a.

Zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović izrazio je čuđenje što Županijska skupština nije konstituirana s obzirom na to da je dogovorena većina koju čine HDZ, Nezavisna lista Stjepan Kožić i Domovinski pokret.

– Nešto se dogodilo, a gdje je puknulo – ne znam. Većina je postojala, postoji promemorija, ali ne znam zbog čega se danas to nije dogodilo. Imamo 30 dana kada ćemo vidjeti tko će uskočiti u ovu većinu.

Barbara Knežević iz redova Domovinskog pokreta poručila je kako njezina stranka nema aspiracija prema određenim pozicijama, nego je korektiv dosadašnjim načinima vladanja, za što kaže da će tako i ostati.

– Vjerujemo da ćemo u vrlo kratkom roku prijeći preko tih sitnica i uspješno konstituirati Skupštinu Zagrebačke županije.

Hrvatska
Politika
Zagrebačka županija