Promocijom monografije i koncertom KUD Obreška slavi dva desetljeća rada

Kulturno-umjetničko društvo Obreška osnovano je 10. lipnja 1999. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine sjeverozapadne Moslavine i sela Obreške. U svom sastavu imaju mješovitu plesnu skupinu, koju čine plesači razne dobi, žensku vokalnu skupinu, mušku vokalnu skupinu, tamburaše “Obreščanske bećare” te male tamburaše.

Bilježe brojne nastupe u televizijskim i radio emisijama. HRT je s njima snimio emisiju “Dobra večer lepa Maro” o običaju čestitarenja . Nastupali su na svim važnim smotrama u Hrvatskoj te ostvarili brojna priznanja, a kruna njihovog uspjeha prvo je mjesto osvojeno na državnoj smotri izvornog folklora u Koprivnici 2015. godine. 

Ostvarili su i brojne nastupe diljem Europe gdje su promovirali ljepotu kulturnog blaga svojega kraja i cijele Hrvatske.

 

Prije četiri godine osnovana je grupa malih tamburaša koju čine sedam dječaka i jedna djevojčica u dobi od 13 do 17 godina. Bilježe na desetke nastupa na folklornim susretima gdje su ostvarili zapažene rezultate. Sudjelovali su između ostaloga na svim događanjima u Kloštru Ivaniću, dok su tri puta nastupali na županijskoj smotri tamburaša u Samoboru i osvojili dva prva i jedno drugo mjesto.

Ove godine KUD Obreška slavi 20 godina neprekinutog rada i djelovanja, a tim je povodom tiskana i monografija „Oj, Obreško pokraj Žirovnaka“. Promocija monografije održat će se u srijedu, 20. studenoga u Društvenom domu u Donjoj Obreški s početkom u 19 sati.

Također, povodom dva desetljeća rada, folkloraši Obreške pripremaju i slavljenički koncert, koji će se održati u subotu, 23. studenoga u Pučkom domu Kloštar Ivanić u 19 sati.