Projekt “NEWLIGHT” – započela modernizacija sustava javne rasvjete na području Svetog Ivana Zeline

Grad Sveti Ivan Zelina i tvrtka Petrol započeli su posljednju fazu izvedbe investicije za Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete. Takozvani projekt “NEWLIGHT” krenuo je s realizacijom rekonstrukcije i modernizacije postojeće javne rasvjete u sveukupno 62 naselja na području Grada.

Njime će se postojeća rasvjeta zamijeniti energetski učinkovitijim i ekološki prihvatljivim LED svjetiljkama, koje će doprinijeti znatnoj uštedi energije i smanjenju postojećih troškova te kvalitetnijem upravljanju sustavom. Uz ekonomičnost, nova će rasvjeta građanima povećati komfor, ali i osigurati bolju prometnu i opću sigurnost. U te je svrhe osigurano preko 13 milijuna kuna.

– Projekt financiramo putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Sveti Ivan Zelina neće kreditno zaduživati već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koju ćemo ostvariti kroz novu štedljivu LED rasvjetu, objasnio je gradonačelnik Hrvoje Košćec te istaknuo kako će unatoč modernizaciji u proračunu Grada ostati razlika od oko 750 tisuća kuna.