Procvat obrtništva u Zagrebačkoj županiji – u godinu dana otvoreno 500 novih obrta

Velika Gorica domaćin je novog izdanja, sada već tradicionalnog Obrtničkog foruma Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020. Nastao u organizaciji Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb, forumom se nastoji artikulirati tekuća problematika obrtništva, ali i iznaći kvalitetna rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva te malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama na ovome području.

– Isključili smo onu priču ex cathedra, ovdje je varijanta da možemo interaktivno razgovarati s ljudima i napraviti sinergiju vlasti i obrtnika. Naravno da mnogo stvari možemo pomaknuti, važno je razgovarati jer ne postoji alternativa. Ovo je prilika da otvorimo nova pitanja i vidimo kako dalje, a s druge strane moramo biti svjesni da ovo što radi Hrvatski zavod za zapošljavanje, županije i gradovi, poticaji pri zapošljavanju i nabavka materijala, sve to daje elan obrtništvu i poduzetništvu da budemo prepoznatljiviji, objasnio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Današnja panel diskusija obuhvatit će teme poput izmjena Zakona o obrtu, Centra kompetentnosti Zagrebačke županije, povlačenju sredstava iz EU fondova te mjerama i potporama Zagrebačke županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vezanih za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Pozitivan trend u Zagrebačkoj županiji

Kakvo je trenutno stanje u Zagrebačkoj županiji što se tiče obrtništva, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić:

– S obrtništvom u Zagrebačkoj županiji možemo biti zadovoljni u vidu porasta broja obrta. Ako usporedimo podatke iz prethodnog razdoblja imamo za oko 500 obrta više. Trendovi su pozitivni, naravno želja nam je da ih imamo još više i da se gospodarstvo dalje razvija. Također, prema podatcima FINA-e za 2018. godinu, gospodarstvo Zagrebačke županije je u vrhu Republike Hrvatske. Drugi smo iza Zagreba po visini prihoda, govorimo o 54 milijarde kuna iz poduzetništva, treći smo po neto dobiti i bilježimo najveću stopu zaposlenosti u odnosu na pretkrizno razdoblje.

U Zagrebačkoj županiji po tom je pitanju svakako najuspješnija Velika Gorica, koja trenutno broji 1 237 aktivnih obrtnika u uslužnoj i intelektualnoj djelatnosti, prijevozu i građevini. Tajnu uspjeha otkrio nam je u ime domaćina, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i EU fondove Domagoj Ilečić:

– Kao lokalna samouprava potičemo naše obrtnike i poduzetnike, sustavno radimo na njihovoj pomoći od bespovratnih poticaja, poduzetničke potporne institucije do projekata koje pripremamo poput Poduzetničkog inkubatora gdje ćemo osigurati povoljnije prostore za naše poduzetnike i obrtnike. Imamo zaokruženu priču, a to su pokazali i rezultati.

Izdašne stipendije za deficitarna zanimanja

Uz velika davanja i prostor, među najvećim problemima u cijelom poduzetništvu ipak se istaknuo manjak radnika, na što se osvrnula i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac.

– Predstavlja nam iznimno zadovoljstvo što smo ponovno uspostavili kontakt između obrazovanja i tržišta rada na način da smo za dvije školske godine uspjeli osigurati 250 milijuna kuna, kako za obrtnike koji uzimaju učenike na naukovanje, tako i za samu djecu koja se obrazuju za deficitarna zanimanja. Djeca po prvi puta imaju mjesečnu stipendiju u iznosu 1 500 kuna, a ove godine stipendiramo preko 4 200 djece na razini Hrvatske, poručila je Mandac i puna optimizma otvorila V Obrtnički forum Zagrebačke županije.