Najveća carska manifestacija središnje Hrvatske

Priprema se najspektakularnija Terezijana do sada

28. Terezijana trajat će od 13. do 16. lipnja i prati ju spektakularan program za sve generacije
Najava_Terezijane_6

Na današnjoj najavnoj konferenciji za medije najavljena je najpoznatija bjelovarska manifestacija – Terezijana. Organizator je Grad Bjelovar u suradnji s Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu i Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta.

Riječ je o 28. izdanju najveće gradske manifestacije, čiji su temelji nastali na bjelovarskoj povijesti, a cilj joj je prikazati ono najbolje što Bjelovar nudi svojim sugrađanima i turistima koji ga posjećuju.

-Ovo je prvi puta da predstavljamo Terezijanu u Zagrebu. Razlog je jednostavan – privlačenje posjetitelja. Prošle godine manifestaciju je posjetilo više od 100.000 ljudi, a već sada smještajni su kapaciteti poprilično popunjeni, što dovoljno govori o interesu za ovaj bogat program u čast carici Tereziji. Velik broj različitih događaja osigurava da svatko može pronaći nešto za sebe. Od obitelji s djecom, ljubitelja rocka, kreativce do ljubitelja gastronomije i tradicije, svi će pronaći svoj kutak u centru Bjelovara- kazao je gradonačelnik Dario Hrebak, te naglasio kako je u organizaciju utrošeno oko 350.000 eura, od čega je 106.000 eura sponzorstava.

-Svake godine najavljujemo da će ovo biti najbolja carska manifestacija do sada, a sada to mogu reći i s punim pravom.

Terezijana je najveća carska manifestacija središnje Hrvatske. Prema legendi, kotač na kočiji carice Marije Terezije pukao je u Bjelovaru, a husari su joj priskočili u pomoć. Carica je 1756. godine osnovala grad Bjelovar, a prva Terezijana u čast njoj i osnutku grada održana je 1996. godine. Uz mnoga kulturna događanja, kao i gastronomska iznenađenja, organizirani su brojni zabavni sadržaji za sve naraštaje tijekom četiri dana.

-Započinjemo 13. lipnja svečanim otvaranjem u atriju Gradskog muzeja, nakon čega na središnjem trgu u parku nastupa Big Band Bjelovar s Vannom i Martinom Kosovcem, a slijedi nastup legendarnog Parnog valjka. Tijekom sva četiri dana imamo i bogat sportski program poput utrke Fun Run na kojoj imamo preko 500 trkača. Glazbena zabava se nastavlja rock koncertima Beatles Banda, Psihomodo Popa i Dine Jelusića- rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Subota nudi brojne sadržaje za djecu, zmajadu, sport, Festival igračaka, a navečer će posjetitelje zabavljati Novi fosili i Doris Dragović, te mladi i ultra popularni Grše koji će napraviti spektakl.

-Iako smo zadovoljni s gastro ponudom, Burger Festival je nešto novo u Bjelovaru. Radujemo se novim delicijama Mate Jankovića i Ivana Pažanina. Dolazi nam i Festival svjetla koji se održavao u Zagrebu. Radimo ga u suradnji s mladim umjetnicima iz Budimpešte s kojima ćemo osvijetliti četiri velike zgrade specijalnim svjetlosnim efektima. Nedjelja je obiteljski dan i dan za bicikliste koji završava velikim koncertom Jelene Rozge. Terezijana nudi program za sve generacije. U njoj želimo spojiti urbano s tradicijom. Stoga pozivam sve, dođite, nemojte ju propustiti, jer bit će zaista sjajna- istaknuo je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

U svečanoj carskoj povorci uz koju će biti uprizoren dolazak carice Marije Terezije sudjelovat će preko 1.000 volontera i preko 700 sudionika same povorke.

-Novost u programu je razgovor carice i Barbare Kolar. Na jednom će se mjestu sastati dvije žene iz dva različita doba, te će zasigurno svima biti zanimljivo poslušati ga. Na tradicionalnom balu sudjelovat će 18 plesačica i 2 plesača iz zagrebačke Škole za klasični balet koji će rekonstruirati glazbu i balove iz njezinog vremena- najavila je intendantica riječkoga HNK Dubravka Vrgoč, koja je osmislila dolazak carice Marije Terezije i njezine pratnje, što je i središnji događaj manifestacije.

Doris Pinčić i Bjelovarčanka Barbara Kolar bit će voditeljice programa na manifestaciji.

-Nakon prošlogodišnjeg zabavnog iskustva transformacije u lik Marije Terezije i povratka u neka davna vremena, ovogodišnji razgovor sigurno će biti zanimljiv. Očekujem mnogo s obzirom na caričino dugogodišnje iskustvo supermoćne žene na ovim prostorima, sigurno ima spremne odgovore na sva moja pitanja. Moram se jako ozbiljno pripremiti- rekla je Barbara Kolar.

Sama carica Marija Terezija podsjetila je kako povijesne činjenice kažu kako ona sama nikada nije došla u grad Bjelovar.

-Zbog toga, moji dragi Bjelovarčani naprave ovu kulturno-umjetničku carsku manifestaciju za mene. I svaki puta me zovu, svake godine rado dođem, vidim drage prijatelje. Pozivam vas sve da se zabavimo u carskoj priči!

Događanja
Regija