Jedan od najvećih hrvatskih atletičara

Preminula atletska legenda Luciano Sušanj

Počivao u miru Božjem
Preminuo Luciano Sušanj, jedan od najve?ih hrvatskih atleti?ara Goran Stanzl/PIXSELL

U 76. godini u Rijeci je preminuo velikan hrvatske atletike i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Luciano Sušanj, objavio je Hrvatski atletski savez. Dugi niz godina obnašao je funkciju predsjednika Hrvatskog atletskog saveza, Atletskog kluba Kvarner, a bio je i dopredsjednik HOO-a.

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je na Europskom prvenstvu u Rimu 1974. godine osvojivši zlatnu medalju na 800 metara. Godine 2002. proglašen je najboljim hrvatskim atletičarom u povijesti.

Sušanj je rođen u Rijeci 10. studenog 1948. godine, a atletikom se počeo baviti u AK Kvarner. 1969. postao je prvakom Balkana i Jugoslavije na 400 metara, da bi 1974. u Rimu postao prvakom Europe s rezultatom 1:44.07 što je i do danas hrvatski rekord.Sušanj je bio i zapaženi sportski djelatnik, te je od 2000. do 2014. godine bio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, a bio je i dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora kao i predsjednik AK Kvarner.

Osim u sportu bio je aktivan i u politici – u dva je navrata bio zastupnik u Hrvatskom saboru, dok je u Rijeci obnašao i dužnost zamjenika gradonačelnika od 1997. do 2005.

Hrvatska
Ostalo