Povrće koje raste u svakom vrtu, a većina ga koristi samo za juhu
Konzumiranje tri porcije mlade mrkve tjedno može značajno povećati važne hranjive tvari koje se nalaze u tom narančastom korjenastom povrću, tvrdi nova studija predstavljena 30. lipnja u Chicagu na Nutrition 2024, godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu.
Istraživanja iz 2015. i 2019. pokazala su da samo oko 1 od 10 odraslih Amerikanaca dnevno jede preporučene 2 do 3 šalice povrća, prema izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2022. o unosu voća i povrća. Ta je statistika nadahnula voditeljicu studije Mary Harper Simmons i njezine kolege da istraže jednostavno rješenje koje bi moglo povećati tjedni unos povrća, piše CNN.
Male i jednostavne promjene
– Mlade mrkve sjajne su uz stvari kao što su ranč, hummus, a neki ih vole i čiste, rekla je Simmons, studentica nutricionizma na Sveučilištu Samford u Alabami. “Stvarno bih voljela pokazati ljudima da se poboljšanje zdravlja može učiniti malim jednostavnim promjenama. To ne mora biti jedna drastična odluka preko noći”, dodala je.
Za potrebe studije, jedna porcija mlade mrkve sastojala se od oko 8 do 12 mrkvi i bila je ekvivalent 100 grama ili pola šalice, dodala je Simmons.
Neobjavljena studija promatrala je 60 mladih odraslih osoba koji su, ili jeli porcije mrkve tri puta tjedno, li nisu jeli mrkvu i umjesto toga uzimali multivitaminski dodatak, ili su konzumirali kombinaciju mrkve i multivitamina, ili da nisu konzumirali ni mrkvu ni multivitamine.
Rezultati studije
Nakon četiri tjedna, istraživači su otkrili da su oni koji su jeli mrkvu imali 10,8% povećanje karotenoida u koži, prirodnih antioksidansa za koje je utvrđeno da imaju zdravstvene prednosti, kao što su sprječavanje upala i promicanje zdravlja srca.
Osim toga, istraživači su otkrili da oni koji su uzimali samo multivitamin (koji sadrži isti karotenoid koji se nalazi u mrkvi) nisu primijetili nikakve promjene u razinama karotenoida. Ali oni koji su konzumirali mrkvu i dodatak prehrani vidjeli su najviše koristi i povećali su karotenoide za kožu za 21,6%.
– Visoki unos povrća povezan je sa svim vrstama pozitivnih zdravstvenih učinaka – rizik od svih vrsta kroničnih bolesti smanjuje se s povećanom konzumacijom voća i povrća, rekao je dr. Sander Kersten, direktor odjela za prehrambene znanosti na Sveučilištu Cornell, koji nije bio uključen u novu studiju.
Konzumiranje povrća može zaštititi od bolesti srca, nekih vrsta raka, dijabetesa i pretilosti, prema CDC-u.