Potres oštetio župnu crkvu u Okiću, kapele u Galdovu i Klakama

Na župnoj crkvi sv. Martina biskupa pod Okićem, nakon potresa uočene su pukotine na više mjesta u crkvi, poglavito u tjemenima lukova zidnih platna i spojevima pojedinih dijelova crkve

Među župama koje su stradale u potresima 22. ožujka i 29. prosinca je i župa sv. Martina biskupa, Sveti Martin pod Okićem te kapele u Galgovu i Klakama, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na župnoj crkvi sv. Martina biskupa pod Okićem, nakon potresa uočene su pukotine na više mjesta u crkvi, poglavito u tjemenima lukova zidnih platna i spojevima pojedinih dijelova crkve, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Pukotine se pojavljuju na očekivanim mjestima i u veličini koja nije alarmantna, ali zahtijevaju pažnju i daljnje praćenje, napominje Ured i dodaje kako su zabrinjavajuće pukotine koje su se pojavile na 2/3 visine tornja zvonika oko prozorskih otvora. Naglašava kako su pukotine vrlo izražene, u cijeloj debljini zida i križnog (X) oblika, što upućuje na posmični slom zidnog platna.

S obzirom na to da je zvonik izvorno vrlo nepravilne geometrije i neravnih ploha, upitna je stabilnost cijelog zvonika i vrlo vjerojatno nedostatna nosivost u slučaju naknadnih potresa značajnijeg intenziteta, napominje i dodaje kako se ne preporučuje korištenje crkve do provođenja detaljnog pregleda ili barem 1-3 mjeseca dok ne uslijedi značajnije smanjenje seizmičke aktivnosti, stoga je župna crkva do daljnjeg zatvorena.

Ured ističe i kako je na kapeli sv. Roka u Galgovu potres uzrokovao niz pukotina s vanjske i unutarnje strane crkve te je došlo do oštećenja crijepa na krovištu.

Velika oštećenja izvana i iznutra potres je uzrokovao i na kapeli sv. Antuna pustinjaka u Klakama, podsjeća Ured i dodaje kako su velika napuknuća zidova na mjestu gdje se nalazi sakristija i zid koji spaja sakristiju s drugim dijelom kapele, dok se u unutrašnjosti kapele vide oštećenja i napuknuća poda i zida u lađi i u svetištu te iza glavnog oltara.