DONOSIMO RECEPT

Poslastica koja oduševljava. Kako pripremiti savršene cimet rolice

U svijetu slastica malo je što toliko očaravajuće poput mirisa svježe pečenih cimet rolica. Ova mekana, slatka i aromatična peciva idealna su za svaku priliku – od doručka uz šalicu kave do posebnih trenutaka koje želite podijeliti s obitelji i prijateljima
cimet rolice recept slasticaPixabay/Ilustracija

Iako izgledaju impresivno, njihova priprema nije komplicirana, a rezultat je uvijek vrijedan truda. U nastavku donosimo detaljan recept i korisne savjete za pripremu savršenih cimet rolica koje će razveseliti svačije nepce.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 7 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 80 g otopljenog maslaca
  • 1 jaje

Sastojci za nadjev:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 80 g omekšalog maslaca
  • Sastojci za preljev:
  • 100 g krem sira
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2–3 žlice mlijeka (po potrebi)

Priprema korak po korak:

1. Priprema tijesta:

  1. U toplom mlijeku rastopite kvasac i dodajte 1 žličicu šećera. Ostavite da se aktivira 10 minuta (dok se ne zapjeni).
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli.
  3. Dodajte aktivirani kvasac, otopljeni maslac i jaje. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
  4. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu 1 sat, dok ne udvostruči volumen.

2. Priprema nadjeva:

  1. U manjoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer i cimet.
  2. Omekšani maslac pripremite za premazivanje.

3. Oblikovanje rolica:

  1. Kad se tijesto digne, razvaljajte ga u pravokutnik debljine oko 1 cm.
  2. Premažite tijesto omekšanim maslacem i pospite mješavinom šećera i cimeta.
  3. Zarolajte tijesto u čvrsti rolat, počevši od duže strane.
  4. Narežite rolat na komade širine 3-4 cm.

4. Pečenje:

  1. Posložite rolice u namašćen lim za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.
  2. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 20 minuta.
  3. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe.

5. Priprema preljeva:

  1. U zdjeli mikserom izmiksajte krem sir, maslac i šećer u prahu dok ne postanu glatki.
  2. Dodajte mlijeko po potrebi da dobijete kremastu teksturu.

6. Posluživanje:

  1. Toplim rolicama premažite preljev i poslužite ih dok su još tople.
  2. Uživajte u slasnim cimet rolicama!
Gastro
Hrvatska