Posjetiteljski centar Sošice kreće u realizaciju, završetak projekta previđen za veljaču 2020. godine

Pred punom kongresnom dvoranom Kuće Europe danas je održana početna konferencija projekta Posjetiteljski centar Sošice, investicije vrijedne gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, sa svrhom održivog korištenja prirodne baštine.

Da bi se taj cilj i ostvario, u površinom najvećem naselju na Žumberku – Sošicama, izgradit će se nova upravna zgrada, zgrada sa smještajnim jedinicama, multimedijalna zgrada, gospodarska zgrada u kojoj će svoju stanicu imati i Hrvatska gorska služba spašavanja, zgrada s velikim brojem sanitetskih čvorova, restoran, kafić i suvenirnica. U svim zgradama, koje će interpretirati tradicionalnu žumberačku arhitekturu na moderan način, bit će ugrađeni najmoderniji sustavi energetske učinkovitosti. Od dodatnih sadržaja koji će povezivati nove zgrade Centra izgradit će se i dječje i sportsko igralište, mali amfiteatar na otvorenom te parkiralište.

Ukupni troškovi provedbe iznose više od 27 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iznose 85 posto ukupnog iznosa, dok će preostalih 15 posto investicije pokriti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Projekt su predstavili partneri na projektu – ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ Kristijan Brkić, načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak te predsjednica udruge „Žumberačke vile Sošice“ Zorica Garapić-Ličko. Zdenko Šiljak ovaj je projekt nazvao „okidačem razvoja žumberačkog kraja“, budući da je riječ o najvećoj pojedinačnoj investiciji u povijesti tog kraja, dok je ravnatelj Brkić izjavio da se njime, između ostalog, nastoji spriječiti daljnja depopulacija i deagrarizacija ovog područja.

Završetak projekta predviđen je za 1. veljače 2020. godine, kada bi se završna konferencija trebala održati u prostorima novog Posjetiteljskog centra u Sošicama.