Moguća je žalba

Poruke u kojima Žalac i Rimac spominju AP za sud su zakonit dokaz

Kvaternik je naglasila da je optužno vijeće dozvolilo obrani uvid u sve nalaze sudaca istrage u kojima su određene tzv. posebne dokazne radnje, jer je obrana osporavala zakonitost onih dokaza koji su sadržani u drugom kaznenom predmetu
Izbor najboljih fotografija 2019., ožujak Patrik Macek/PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda još jednom je odbilo prijedlog obrane bivše ministrice Gabrijele Žalac u tzv. aferi Softver da se kao nezakonit dokaz iz spisa izdvoje poruke koje je razmjenjivala s bivšom državnom tajnicom Josipom Pleslić, a u kojima se spominje osoba inicijala AP.

Obrana na sudsku odluku ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Visoki kazneni sud, kazala je novinarima sutkinja Irena Kvaternik, zamjenica glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda.

Kvaternik je naglasila da je optužno vijeće dozvolilo obrani uvid u sve nalaze sudaca istrage u kojima su određene tzv. posebne dokazne radnje, jer je obrana osporavala zakonitost onih dokaza koji su sadržani u drugom kaznenom predmetu.

Riječ je o spisu iz afere Vjetroelektrane u kojem se nalaze nalozi na temelju kojih je pregledan mobitel Josipe Plesić, ranije Rimac, optužene bivše gradonačelnice Knina i HDZ-ove državne tajnice. Sadržaj njezinog mobitela je transkribiran na par milijuna stranica i djelomično je procurio u medije, prije donošenja tzv. lex AP kojim je zabranjeno odavanje podataka iz istrage, prenosi HRT.

Podsjetimo, Bivša HDZ-ova ministrica, nekadašnji ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te dvojica poduzetnika Mladen Šimunac i Marko Jukić optuženi su u aferi Softver za preplaćivanje softvera za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova kojem je Žalac bila na čelu.

Hrvatska
Politika