Pogođeni potresom do kraja godine bez potraživanja za struju i HRT, cestarine i vlak ostaju besplatni

Vlada je donijela četiri zaključka u korist stanovništvu na potresima stradalom području

Davorin Višnjić/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila četiri zaključka kojima se pomaže stanovništvu potresom pogođenih područja.

Tako je do kraja godine produžen otpis potraživanja za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, a ukupan procijenjeni trošak je 8 milijuna kuna.

Do kraja godine produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, kao i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Nenaplaćeni iznos cestarine za idućih šest mjeseci procjenjuje se na oko 16,5 milijuna kuna s PDV-om, a za besplatni prijevoz vlakom oko 12 milijuna kuna.

HRT je Vlada zadužila da do kraja godine otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima na potresom pogođenim područjima.

Vlada je, također donijela zaključak kojim želi spriječiti zastoj građevinskih radova ugovorenih s javnim sektorom i kojim utvrđuje da poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj.

Hrvatskome saboru upućen je i konačni prijedlog zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se, kako bi se pojednostavilo i učinkovitije uredilo cijelo to područje u jedan zakon spajaju sadašnji Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi.